Bodite pozorni

Hrvati pred slovenskimi kupci skrili poceni dizelsko gorivo

Džanana Kmetec
20. 7. 2023, 05.40
Deli članek:

Marsikdo ob odhodu na dopust na Hrvaško računa, da bo rezervoar napolnil po prehodu meje, saj so pri sosedih cene goriv nižje. A bodite pozorni, zaradi iznajdljivih lastnikov črpalk, se lahko opečete.

Profimedia
Številni Slovenci pri poti na morje računajo na cenejše hrvaško gorivo.

V zadnjem obdobju so cene goriv na Hrvaškem nekoliko nižje kot pri nas. Tudi trenutno je dizelsko gorivo cenejše za približno 15 centov na liter. To je razlog, da nekateri rezervoar pred odhodom na dopust napolnijo preko meje. Cene na Hrvaškem regulira država, zato bi morale biti na vseh bencinskih servisih enake, ne glede na to, ali so ob avtocesti ali ne. Nekatera podjetja oz. bencinski servisi pa uporabljajo manevre, zaradi katerih se lahko zgodi, da boste vseeno plačali več kot doma in nikakor ne privarčevali, kot ste morda načrtovali.

Najnižje cene v Bolgariji 

Cena dizelskega goriva v Sloveniji (izven avtoceste) trenutno znaša 1,504 evra, 95-oktanskega bencina pa 1,456 evra, na avtocesti so cene za približno 30 centov višje. V primerjavi z drugimi evropskimi državami smo v zlatem povprečju. Trenutno najnižje cene goriv so v Bolgariji in na Malti, kjer so nižje za približno 20 centov na liter kot v Sloveniji. Pri polnem 60-litrskem rezervoarju to pomeni kakih 12 evrov manj.

Seveda pa nas zanimajo in na nas tudi najbolj vplivajo cene (goriv) v sosednjih državah. Na Madžarskem so trenutno primerljive z našimi, le nekaj centov višje, tudi Avstrijci plačujejo dražje gorivo. Dober evro in pol odštejejo za liter dizelskega goriva, še nekoliko dražji je bencin (na navadnih cestah). Zelo drago je gorivo v Italiji, kjer dizelsko gorivo stane 1,802 evra, 95-oktanski bencin pa 1,951 evra. Tako v Avstriji kot Italiji je na avtocesti cena obojega še bistveno višja, več kot dva evra na liter.

Premium gorivo in »premium« cena

Predvsem v poletnih mesecih, v času sezone, nas praviloma najbolj zanimajo cene goriv na Hrvaškem. Te so bile kar nekaj časa krepko nižje od naših, zato je marsikdo rezervoar napolnil čez mejo. Ker cene na Hrvaškem regulira država, bi morale biti povsod enake, neodvisno od tega, ali je bencinska postaja ob avtocesti ali izven nje. To pa ne pomeni, da je tudi v praksi tako, saj so cene odvisne od cenovne politike podjetij. Razlike nastajajo predvsem pri tako imenovanih premium gorivih, ki jih – nemalokrat celo kot edina dostopna – ponujajo na nekaterih bencinskih postajah, praviloma ob avtocestah in praviloma tik za slovensko-hrvaško mejo …

Zmanjkalo?

Premium goriva so seveda bistveno dražja od navadnih, glede na trenutne cene za skoraj pol evra, kar ob polnem rezervoarju pomeni skoraj 30 evrov več od navadnega goriva. Če je premium gorivo ponujeno kot alternativa, to seveda sploh ni sporno. Je pa prevečkrat na razpolago kot edino gorivo. Ponavadi se na servisih izgovarjajo, da je »navadnega« zmanjkalo. V vsakem primeru ne bosta odveč previdnost in preveritev cene, preden se odločite, kje boste natočili gorivo. V nasprotnem primeru vas lahko – predvsem na najbolj obleganih bencinskih servisih ob avtocesti, ki vodijo proti morju – precej udarijo po žepu.