Slovensko vino na svetovnem zemljevidu

Bogata tradicija vinske Štajerske, tudi tujci znajo ceniti žlahtno kapljico

M.G.
19. 7. 2023, 19.45
Posodobljeno: 25. 1. 2024, 08.33
Deli članek:

Na dvodnevnem vinskem dogodku Spoznaj vinorodni okoliš Štajerska Slovenija, ki ga je organiziralo Združenje vinorodna Štajerska s ciljem postaviti Štajersko oz. štajerska vina na svetovni zemljevid, so se predstavili člani tega združenja, ki povezuje vse velike kleti in večino najboljših tržno usmerjenih vinogradnikov in tri strokovne institucije.

Črtomir Goznik
Blaž in Tine Brodnjak (Familija vina, Mali Okič, Haloze) in Bojan Kobal (Vina Kobal, Ptuj)

Štajerski vinarji so se lansko leto povezali na pobudo strokovnih institucij in skupine vinogradnikov. Predseduje mu Božidar Grabovac, strokovnjak za vinogradništvo in eden izmed treh partnerjev in soustanoviteljev kleti Verus.

»Cilj združenja je predstaviti in promovirati ta vinorodni okoliš pod imenom Štajerska, ki ima številne vinarje, odlična vina, odlične lege, številne zanimivosti in posebnosti, a je še vedno premalo mednarodno prepoznan. V zadnjih letih je bilo tega bistveno premalo, zlasti še promocije, zato je kolektivni nastop na trgu izjemnega pomena,« je v imenu združenja poudaril Grabovac.

Vsi obrazi odličnega štajerskega sauvignona

Vsaka regija se predstavlja s svojimi značilnimi sortami. Ena od sort, ki je v zadnjem času v vzponu in ima na Štajerskem odlične klimatske in talne pogoje za rast, je sauvignon. Tudi zato so letos dali poudarek sauvignonu. Tudi Štajerska mora svetu pokazati, kakšen sauvignon se lahko pridela v tem vinorodnem okolišu. Na tem območju, v katerem prevladuje pridelava belih sortnih vin, je sauvignon druga sorta v okolišu, takoj za laškim rizlingom. Raste namreč na 670 hektarjih. Je tudi edina sorta, katere površine z leti naraščajo. Zaradi svoje atraktivnosti in ugodnih rastnih razmer ima na Štajerskem zagotovo še lepo prihodnost, je prepričan Božidar Grabovac.

Črtomir Goznik
Osrednji del dvodnevnega dogodka Spoznaj vinorodni okoliš Štajerska Slovenija je bila mojstrska delavnica z naslovom Vsi obrazi štajerskega sauvignona

Na prireditvi Spoznaj vinorodni okoliš Štajerska Slovenija je sodelovalo 24 od 28 članov združenja, ki so na predstavitvi v refektoriju minoritskega samostana na Ptuju, na delavnici Vsi obrazi štajerskega sauvignona, ki je bila osrednji del dogodka, in gala večerji v kleti Dveri-Pax ponudili več kot 150 odličnih štajerskih vin. Obiskali pa so tudi kleti Meum in Sanctuum.

Štajerska Slovenija že od nekdaj med vodilnimi vinorodnimi okoliši

Osrednji del dogodka je bila delavnica Vsi obrazi štajerskega sauvignona. Potekala je v Ptujski kleti Vinarstvo, kjer je bilo poleg aktualnega letnika 2022 in letnika 2021 predstavljenih tudi nekaj izjemnih arhivskih vin, ki so pokazala, da ima štajerski sauvignon tudi odličen potencial zorenja. V središču pozornosti je bil sauvignon oz. muškatni silvanec, letnik 1921, 102 leti staro vino iz Ptujske kleti, ki je ne le živo, ampak je tudi v odlični kondiciji. Delavnico je vodil Robert Gorjak, direktor šole Belvin, ki je mednarodno uveljavljen in eden vodilnih slovenskih vinskih strokovnjakov. »Štajerska Slovenija (če pogledamo malo v zgodovino) je bila vedno med prvimi, če ne najboljši vinorodni okoliš, ne glede na to, v kateri državi je bila. Ta trenutek je morda bolj popularen kateri drug okoliš, cene vin so tam tudi bistveno višje, verjamem pa, da lahko Štajerska pride na popolnoma enako raven. Spoznaj vinorodni okoliš Štajerska Slovenija je dogodek za to, da pridejo v regijo vinopisci, vinski strokovnjaki, gostinci, distributerji, da vidijo, kaj se v njej dogaja. Takšna stvar mora biti letni dogodek, na nek način prerez letnika, kar prispeva k temu, da gre glas o tem po svetu. Vsak vinar je na letošnjem dogodku predstavil svoj sauvignon, zato sploh ni bilo vprašanja o tem, kaj bo fokus letošnje mojstrske delavnice. Sauvignon v vinorodnem okolišu Štajerska resnično dobro uspeva. Sauvignon pa je tudi sicer sorta, ki je znana drugod po svetu. Druga takšna možnost bi lahko bil šipon, ki ga imajo samo še Hrvati, Madžari in nekaj malega Avstrijci. Tako, da je druga naša identiteta.«

Štajerska Slovenija – sinonim za elegantna in sveža bela vina

Dogodka Spoznaj vinorodni okoliš Štajerska Slovenija se je udeležila tudi delegacija tujih vinskih strokovnjakov. Peter Moser, prvo pero avstrijskega vinskega sveta, urednik revije Falstaff, je povedal, da ima štajerski vinorodni okoliš vse potenciale, da postane ena od osrednjih regij za elegantna, ekspresivna suha bela vina iz Evrope. S sortama grozdja šipon in sauvignon ima regija dva asa, ki sta nedvomno lahko uspešna tudi na mednarodnem prizorišču, tako med vinoljubci kot sommelieri.

Simon Woolf, Decanterjev ocenjevalec, predsednik letošnje komisije DWWA, skupaj s Caroline Gilby, predsednico komisije za Severno, Srednjo in Vzhodno Evropo, pričakuje, da bo ta vinorodni okoliš postal sinonim za odlična, elegantna in sveža bela vina. Za Miquela Hudina, vinskega kritika iz ZDA, visoka raven kakovosti štajerskih vin ni bila nikoli vprašljiva.

Osrednja tema Združenja vinorodna Štajerska v letu 2024 pa bodo – penine.

Črtomir Goznik
Sauvignon oz. muškatni silvanec iz Ptujske kleti, letnik 1921