Kaos pri južnih sosedih

VIDEO: Zagreb pod vodo, življenje izgubile tri osebe

S.Š./STA
19. 7. 2023, 18.39
Posodobljeno: 19. 7. 2023, 20.29
Deli članek:

Močan nevihtni sistem, ki je prešel Slovenijo, se je okoli 16. ure razbesnel nad Zagrebom.

STA
Zagrebške ulice

Med 20-minutno nevihto sta umrli najmanj dve osebi, več je ranjenih. Intervencijske službe po celotnem mestu odpravljajo posledice obilnih padavin in močnega vetra, ki je pihal z več kot 120 kilometri na uro.

Na moška, ki sta umrla, je v Zagrebu padlo drevo, pri čemer sta utrpela hude poškodbe glave, je potrdila Ljupka Hitrova iz zavoda za nujno medicino v Zagrebu. En od njiju je bil v času padca drevesa v avtu, je sporočila hrvaška policija.

Na območju Zagreba je po dosedanjih podatkih nujnih služb huje poškodovanih deset ljudi, več deset pa jih je utrpelo lažje poškodbe. V bolnišnicah je po zadnjih podatkih najmanj 50 ljudi. Končno število poškodovanih še ni znano, saj reševalci še vedno prejemajo klice na pomoč. Poškodovan je bil tudi gasilec, ki si je pri padcu poškodoval rebra.

Po podatkih civilne zaščite so intervencijske službe v 45 minutah prejele 700 klicev na pomoč.

STA
Veter je ruval drevesa.

Kaos 

Gasilci imajo polne roke dela, saj je veter poškodoval ali odnesel številne strehe, marsikje pa promet ovirajo odlomljene veje in padla drevesa. Deli hrvaške prestolnice so brez elektrike, v prometu pa vlada kaos, poročajo hrvaški mediji.

V nekaj minutah po začetku neurja so bile nekatere ceste zaradi polomljenih vej in podrtih dreves že neprevozne, otežen pa je bil tudi dostop do vhodov nekaterih objektov, med njimi vrtcev, šol in stanovanjskih zgradb.

Pod vodo je bilo tudi središče mesta. Na enega od mestnih avtobusov, ki je bil poln potnikov, je padla oglasna deska, je poročala hrvaška nacionalna televizija HRT. Zaradi padca stebla na električni vod in drugih poškodb infrastrukture ne obratuje 85 tramvajskih linij, je sporočil zagrebški župan Tomislav Tomašević. Pojasnil je še, da so na terenu vse nujne in mestne službe.

Zaradi prevelikega števila klicev so gasilci občane prek Facebooka prosili, naj jih trenutno pokličejo zgolj v primeru skrajne nuje in življenjske nevarnosti. Njihov poziv je ponovil tudi zagrebški župan Tomislav Tomašević.

Veter prevrnil žerjav

Na fotografijah in posnetkih na spletu je videti poplavljene ulice in uničena vozila, v enem primeru pa tudi gradbeni žerjav, ki ga je prevrnil orkanski veter.

Poročila o porušenih drevesih in poškodovanih strehah ter vozilih prihajajo tudi iz Karlovca in okolice, kjer pa je neurje mestoma spremljala še uničujoča toča. Delo z odpravljanjem posledic neurja imajo tudi gasilci na severu države.

STA
Na cestah vlada kaos.

Še ena smrtna žrtev

Neurje je terjalo še eno življenje. V Cerniški Šagovini nedaleč od Nove Gradiške je umrl 30-letnik, ko je na njegov kombi padlo drevo, ki ga je izruvalo neurje. Informacijo o smrti so potrdili tudi na brodsko-posavski policijski upravi.

Poročila o porušenih drevesih in poškodovanih strehah ter vozilih medtem prihajajo tudi iz Karlovca in okolice, kjer pa je neurje spremljala še uničujoča toča. Delo z odpravljanjem posledic neurja imajo tudi gasilci na severu države.

Hrvaški premier Andrej Plenković je na Twitterju družinam umrlih izrazil sožalje, poškodovanim pa je zaželel čimprejšnje okrevanje. Napovedal je tudi, da bo vlada pomagala pri sanaciji škode.