Nestabilno ozračje

FOTO: Silovito neurje v Kamniku odkrivalo strehe, na Dolenjskem klestila toča

G.G.
19. 7. 2023, 17.50
Posodobljeno: 19. 7. 2023, 19.56
Deli članek:

Prva nevihtna linija prehaja Slovenijo. Na Gorenjskem in severnem Primorskem je močan veter ruval drevesa, v Kamniku odkrival strehe, ponekod na Dolenjskem je klestila toča. Močan veter je odpihnil streho Plečnikovemu stadionu v Ljubljani.

Facebook/Neurje.si/Lado Pistotnik
Posledice neurja v Kamniku.

Nekaj pred 14. uro se je nevihtna linija iznad Furlanije – Julijske krajine že približevale zahodu Slovenije. V naslednjih minutah so prestopile mejo in pokazale, kakšno vsebino prinašajo. Prva močnejša nevihta, sicer kratkega daha, je že pred 14. uro dosegla Novo Gorico z okolico, nato pa zavila proti Vipavi in Ajdovščini. Ozek nevihtni pas sicer sega od Krasa do severne Slovenije in se hitro pomika proti osrednji Sloveniji, ki jo je dosegel okoli 14.30. Ob 15. uri se je pomaknil še bolj proti vzhodu. Nevihtni pas spremljajo silovit veter, toča in udari strel.

Ker je ozračje izjemno nestabilno, v višinah pa se podi močan veter, je Agencija RS za okolje izdala oranžno opozorilo za vso Slovenijo in ga za zahodno in osrednjo Slovenijo do 16. ure okrepila v rdeče opozorilo. Glavna nevarnost bodo danes toča, močni sunki vetra in nalivi. Po predvidevanjih vremenskega portala Neurje.si bodo nevihtne celice potovale nekoliko bolj južno kot včeraj, pogoji pa so »ugodni za nastanek močnih nevihtnih celic supercelične narave, saj bo prisotno izjemno vetrovno striženje – v nižjih plasteh bo zapihal južni do jugovzhodni veter, v višjih plasteh pa jugozahodni do zahodni veter.«

Bobo
Veter je odpihnil streho bežigrajskemu stadionu v Ljubljani.

Na Gorenjskem je močan veter znova podiral drevesa in odkrival strehe. Na več koncih Gorenjske in Severne Primorske je motena tudi oskrba z električno energijo. Silovito neurje je tudi v Kamniku odkrivalo strehe, ponekod na Dolenjskem je klestila toča. Močni sunki vetra so odpihnili tudi streho na bežigrajskem stadionu v Ljubljani. V Velenju je med 15:00 in 15:30 padlo 31,1 mm dežja. Nevihte so ohladile ozračje, ponekod tudi za več kot 10 °C. Ob razjasnitvi se bo ponovno nekoliko ogrelo.

V Celju je popoldansko neurje z močnim deževjem in vetrom razkrilo streho nogometnega stadiona Z'dežele. Škodo je povzročilo tudi na križišču Čopove in obvoznice pri dvorcu Lanovž, kjer je kar nekaj dreves ob železnici ostalo brez vrhov.

Neurje je prizadelo tudi Občino Šmarje pri Jelšah. Občina je namreč na svoji Facebook strani objavila fotografije razdejanja, ki ga je silovit veter povzročil na tamkajšnji osnovni šoli, s katere je odnesel del strehe skupaj s sončnimi celicami. Ob tem so na občini dodali, da je o razsežnostih nastale škode trenutno še težko govoriti.

V Žalcu je veter podrl kaj nekaj dreves, v krajevni skupnosti Šempeter pa je precej vejevja na cestah. Občino Šoštanj, kjer so se že v torek zvečer soočili z neurjem, ki jim je podrlo veliko dreves in razkrilo kar nekaj streh na objektih, pa je zajel močan dež. Močno neurje je zadnja dva dni zajelo tudi Vitanje.

Neurje je prizadelo tudi Občino Šmarje pri Jelšah. Občina je namreč na svoji Facebook strani objavila fotografije razdejanja, ki ga je silovit veter povzročil na tamkajšnji osnovni šoli, s katere je odnesel del strehe skupaj s sončnimi celicami. Ob tem so na občini dodali, da je o razsežnostih nastale škode trenutno še težko govoriti.

S Plečnikovega stadiona odneslo streho

Na več cestah po državi je zaradi podrtega drevja oviran promet, nekatere ceste pa so zaprte, poroča Prometno-informacijski center za državne ceste. Zaradi podrtega drevja je zaprta cesta Velenje-Polzela, cesta Kamnik-Duplica je zaprta na kamniški obvoznici pri Perovem, cesta Ptuj-Ormož pa pri Spuhlji.

Kot poročajo mediji, je veter povzročal težave tudi v Ljubljani, kjer je s Plečnikovega stadiona veter izruval strešno kritino in jo odpihnil na vozišče ter pločnik. Prav tako je veter zlomil drog javne razsvetljave, ki je padel na enega od avtomobilov.

S Policijske uprave Ljubljana so za N1 potrdili, da v dogodku ni bil nihče poškodovan. Dodali so, da trenutno poteka več intervencij, a za zdaj ni podatkov, da bi bil v Ljubljani kdorkoli poškodovan. Drugače pa je bilo v Mozirju, kjer je strela udarila v kamp Forest Camping in poškodovala dve osebi.

Sunek vetra podrl gradbeni oder ob vrtcu

V Preddvoru je na terenu vseh okoli 30 razpoložljivih prostovoljnih gasilcev, je za STA povedal tamkajšnji župan Rok Roblek. "Prišel je tako čuden vrtinec vetra, da so po ulicah leteli smetnjaki, z objektov je odnašalo dele opažnih sistemov, padala so tudi stoletna drevesa," je pojasnil župan.

Med najbolj kritičnimi bo sanacija ostrešja na preddvorskem vrtcu, kjer je močan sunek vetra podrl gradbeni oder na sončno elektrarno na strehi vrtca. Otroci, ki so bili v tem času v vrtcu, sicer niso bili ogroženi, saj so paneli predrli le zgornjo plast kritine, vendar pa bo pri odstranjevanju in sanaciji poškodovanih panelov treba paziti, da ne bi prišlo do težav z elektriko.