Bes narave

FOTO: Cerkljansko pred dnevi opustošila povodenj, območje je včeraj razdejal še vetrolom

S.R.
19. 7. 2023, 12.56
Posodobljeno: 19. 7. 2023, 13.37
Deli članek:

Na Cerkljanskem so morale ob včerajšnjem neurju na teren vse razpoložljive ekipe tamkajšnjih gasilskih društev. Vetrolom je poskrbel za novo katastrofo, gibanje v gozdovih pa še vedno ni varno.

PGD Novaki
Odstranjevanje dreves na cesti proti Novakom.

V včerajšnji naravni stihiji je bilo med drugim znova na udaru tudi Cerkljansko, kjer so opustošenje doživeli že ob neurju prejšnji četrtek. Kot smo že poročali, so iz Cerknega tisto četrtkovo popoldne prihajali pretresljivi posnetki avtomobilov in zabojnikov, ki jih je nosilo po ulicah. Domačini so lahko dogajanje le nemočno opazovali, vodotoki so namreč poplavili večji del mesta. Količina padavin je bila kar petkrat večja kot leta 2007, ko so v Cerknem doživeli podobno katastrofo. Po četrtkovih poplavah je Cerkljansko včeraj prizadel še vetrolom, so potrdili na občini Cerkno in Gasilski zvezi Cerkno.

Na terenu so po vetrolomu, ki je podiral drevesa in odkrival strehe, posredovale vse razpoložljive gasilske ekipe prostovoljnih gasilskih društev GZ Cerkno. Te so morale zvečer zaradi varnosti gasilcev prekiniti z intervencijami, a danes že od jutra nadaljujejo z delom. Aktivne ostajajo na najbolj prizadetih območjih, kot so Novaki, Šebrelje, hribovska vasica Plužnje in Želin.

PGD Cerkno
Odstranjevanje dreves na cesti proti Želinu.

Stanje na cestah

Državno cesto proti Želinu so interventno odprli že včeraj zvečer, za ves promet pa jo je gasilcem s pristojnimi službami uspelo odpreti danes dopoldan, pri čemer voznike pozivajo k previdnosti. Cesta Novaki–Cerkno še vedno ni prevozna, gasilci s pomočjo sekačev in gradbene mehanizacije cesto čistijo z obeh dostopnih mest. Zaprt še naprej ostaja odsek lokalne ceste Rajda–Mrovljev grič, obvoz je v obeh primerih možen preko Kopačnice in Podpleč. Cesta Straža–Otalež–Jazne je prevozna, vendar s ceste še vedno odstranjujejo vejevje, so še sporočili iz občine.

Hkrati so v delu Novakov, Ravnah, Šebreljah in na Cerkljanskem vrhu ostali brez elektrike. Na terenu so delavci Elektra Primorska, ki si prizadevajo za čim prejšnjo odpravo težav. Sicer pa je bilo po pojasnilih vodje intervencije Saša Tušarja iz GZ Cerkno včeraj na terenu približno 100 gasilcev. Danes dopoldne jih je posledice odpravljalo še 75. Poleg odstranjevanja dreves s cestišč prekrivajo tudi strehe objektov. Na območju Cerkljanskega je takih objektov trenutno 27. Tušar je poudaril še, da na območju veliko nevarnost še vedno predstavljajo drevesa, ki še niso padla, a lahko padejo, če pride do vetra ali ponovnega neurja. »Prebivalstvo naj predvsem deluje samozaščitno. Če ni nujno, naj se ne vozi po teh cestah in ne hodi po gozdovih,« je posvaril ter opomnil, da vremenoslovci tudi za danes napovedujejo poslabšanje, zato previdnost vsakega posameznika ne bo odveč. Pristojni so prebivalce, ki bi zaradi odkritih objektov ali zaprtih cest, na katere so padla drevesa, morda potrebovali pomoč, še pozvali, naj to sporočijo na številko 112. Hkrati naj redno spremljajo vremensko napoved in ostajajo na varnem.