Na terenu po neurju

VIDEO: Domačinka pokazala pretresljive prizore iz Cerknega

P.K./STA
14. 7. 2023, 11.30
Posodobljeno: 14. 7. 2023, 13.50
Deli članek:

V Posavju, na Dolenjskem in Primorskem, ki so od neurij najbolj prizadeta območja, je šele danes bolj jasno razvidno, kako obsežno škodo so za sabo pustili siloviti nalivi z orkanskim vetrom in ogromno točo. Cerkno smo obiskali in preverili, kako je dan za tem, ko je kraj prizadela huda naravna nesreča.

Sašo Švigelj/M24
Prizori iz Cerknega

Iz Cerknega so celo četrtkovo popoldne prihajali pretresljivi posnetki, na katerih je bilo razvidno, kako je po ulicah mesta nosilo avtomobile in zabojnike, kako je voda vdirala v nekatere domove, kar vse so lahko domačini le nemočno opazovali. Vse to so povzročili narasli vodotoki, ki so poplavili večji del mesta. Še podatek, da je v nekaj urah padla skoraj mesečna količina dežja. Na terenu je bilo v četrtek več kot 150 gasilcev, danes okoli 50.

Voda je med drugim povzročila poplave v pritličnih prostorih pošte, zalilo je stanovanjski objekt v Gorenjih Novakih in še nekaj drugih hiš. Oglasila se je tudi sirena za splošno nevarnost. Gašper Uršič župan Cerknega ocenjuje, da je bila včerajšnja količina padavin petkrat večja kot leta 2007, ko so v tem kraju doživeli podobno katastrofo. Po tem dogodku so nad sotesko zgradili velike zadrževalnike, ki bi morali ob poplavah zadržati debla in veje, kar pa se ni zgodilo. Najverjetneje svoje funkcije zadrževalniki niso mogli opravljati, ker niso bili očiščeni.

Dolenjska in Posavje

Okoli kilometer širok pas toče je v četrtek popoldne prešel območje od občine Mirna do občine Krško in povzročil precejšnjo škodo, ki jo danes še odpravljajo. Največ jo je po oceni županov v kmetijstvu, na strehah objektov in avtomobilih. "Ocenjujemo, da bo potrebna pomoč države," je dejal krški župan Janez Kerin.

V Mestni občini Krško je toča, velika tudi do sedem centimetrov, poškodovala strehe od 150 do 200 objektov in veliko avtomobilov. "Poškodovani so bili vsi avtomobili brez zavetja na območjih mestne četrti Krško ter krajevnih skupnosti Zdole, Dolenja vas, Brestanica, Gora, Videm in delno tudi Veliki Trn. Poškodovana so tudi vsa občinska vozila, ki so bila parkirana pred mestno hišo," je povedal županhttps://youtu.be/VM_8bFtB7yw Kerin. Škoda bo po njegovih besedah velika tudi v kmetijstvu.

Državni obisk

Kakšna bo višina škoda, župan še ne more povedati, ocenjuje pa, da bo velika in da bo potrebna pomoč države. Trenutno sicer v občini posledice neurja še ocenjujejo. Čez dan teče vpopis škode, v ponedeljek bo občinska komisija za elementarne nesreče začela tudi z ogledi škode v kmetijstvu. Danes bo Krško obiskal in si ogledal škodo državni sekretar na ministrstvu za obrambo Rudi Medved.

Meteoinfo Slovenija
Toča velikanka v Krškem z okolico!

V občini Mirna jo je po besedah župana Dušana Skerbiša najbolj skupilo središče Mirne, kjer je toča, velika kot jajce, poškodovala več streh, med njimi tudi streho občinske stavbe in šole, ter več sto avtomobilov. Precej škode je nastalo tudi na kmetijskih pridelkih.

Streho ene od hiš so gasilci prekrili s folijo, na ostalih, ki so bile manj poškodovane, poteka zamenjava strešnikov. Podstrešje občinske stavbe je popolnoma razmočeno in ga bo treba skupaj s streho v prihodnjih dneh sanirati, je povedal. Kako velika bo škoda, je za zdaj še težko reče, saj njen popis še poteka, zagotovo pa bo presegla nekaj 100.000 evrov. Veliko ljudi ima sicer premoženje zavarovano, ne pa vsi, je povedal.

Hvala, gasilci!

V občini Brežice je po besedah tamkajšnjega župana Ivana Molana velika škoda nastala predvsem v kmetijstvu, manj je škode na objektih. Poškodovani so sadno drevje in vinogradi, predvsem tam, kjer nimajo mrež proti toči. Kmetijski pridelki so poškodovani tudi v občini Mokronog - Trebelno, kjer jih je po besedah župana Franca Glušiča toča na srečo zgolj oplazila. Še največ škode je v Laknicah in na Svetem Vrhu, poškodovane so tudi strehe objektov perutninske farme v Martinji vasi.

Dolenjski list
S točo prestreljen avto.

Tudi občini Šentrupert in Sevnica je nevihtni pas s točo zgolj oplazil. V Šentrupertu je po besedah župana Tomaža Ramovša toča ponekod poškodovala kmetijske pridelke, gasilci so imeli tudi nekaj intervencij zaradi meteorne vode, večje škode pa ni. Tudi v Sevnici so imeli gasilci kar nekaj dela zaradi meteornih vod in vetra, večje škode na objektih in kmetijstvu pa tudi tam ni, so  povedali na občini.

Zbira se pomoč

Rdeči križ Slovenije je medtem sporočil, da je v sodelovanju z območnimi združenji Rdečega križa Slovenija stopil v stik s pristojnimi na lokalnem nivoju, sodelavci in prostovoljci Rdečega križa pa so obiskali posamezna območja, ki jih je prizadelo neurje. Na nekatera območja so dostavili razvlažilnike prostorov, bodo pa za žrtve neurij zbirali tudi finančno pomoč. 

Kako lahko pomagate?

Pošljite SMS sporočilo s ključno besedo UJMA5 ali UJMA10 na številko 1919 in prispevali boste 5 oz. 10 EUR za pomoč prizadetemu prebivalstvu. Sredstva za pomoč pa lahko nakažete tudi na TRR Rdečega križa Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana, SI56 0310 0123 4567 891 (odprt pri SKB Banka d. d.), sklic: 00 96875, Namen: Ujma 2023, BIC banke: SKBASI2X, koda namena: CHAR – Dobrodelno plačilo.