Zaslišanje

Srhljivo pričanje Koste, ki je moril na srbski šoli

P.K.
19. 7. 2023, 10.45
Posodobljeno: 19. 7. 2023, 14.20
Deli članek:

13-letni Kosta, ki je v začetku maja v beograjski osnovni šoli Vladislava Ribnikarja ubil devet otrok in varnostnika, je ta teden doživel prvo zaslišanje, ki je odstrlo nekaj več tančič na to, kaj je fanta napeljalo k temu, da je zagrešil tako krvoločen zločin.

Facebook
Kosta na sodišču ni želel gledati slik vrstnikov, ki jim je sodil.

Idejo za pokol je dobil v dokumentarnem filmu, v katerem je bil omenjen množični pomor, je neuradno poročal srbski medij Blic. Nato je po spletu raziskoval podrobnosti o orožju, streljanju in umorih ter analiziral, kako so se drugi morilci lotevali svojih žrtev, predvsem pa, kakšne so bile njihove napake, saj jih sam ni želel ponoviti.

Na vprašanje, zakaj točno se je z orožjem spravil nad vrstnike in varnostnika, ni odgovoril celovito. Rekel je samo, da je do njih gojil negativne občutke. Po poročanju Blica so mnogi njegovi odgovori samo odprli nova vprašanja o masovnem poboju.

Bal se je lastne smrti

Sicer na sodišču ni želel gledati slik vrtnikov, ki jim je sodil. Na vprašanje, zakaj, je odgovoril, da zato, ker mu je ob tem neprijetno. 

Seznam žrtev je pripravljal nekaj nedelj, se je pa z imeni, ki so se znašla na njem, ukvarjal več časa in tehtal, koga naj na njem pusti in koga odstrani.

Policiji se je po morilskem pohodu predal sam in to zato, ker se je bal, da ga bo kdo "pihnil" zaradi tega, kar je storil.