Podrobnosti

Nov vremenski alarm: po celi državi možna debelejša toča in silovit veter

P.K.
19. 7. 2023, 09.30
Posodobljeno: 19. 7. 2023, 13.27
Deli članek:

Popoldne je po vsej državi pričakovati krajevna neurja s točo, sunki vetra in močnimi nalivi. Agencija RS za okolje (Arso) je zaradi tega izdala oranžno opozorilo, ki ga lahko ob nastanku močnejših neviht tudi zaostrijo, so sporočili.

Neurje.si
Toča, ki je prejšnji teden padala na območju ljubljanskega Rudnika.

Popoldne se bodo močnejše nevihte iznad Avstrije najprej razširile nad severovzhodno Slovenijo: "Tokrat je videti, da bo šlo za posamezne nevihtne celice in ne za nevihtno linijo, kot je bilo včeraj," so povedali na agenciji. Glavna nevarnost bo toča, močni sunki vetra in nalivi, so ključne in skrb vzbujajoče informacije.

Zvečer in ponoči pa se bodo po njihovih navedbah nevihte iznad severne Italije razširile tudi nad zahodno osrednjo in južno Slovenijo, kjer bodo prav tako možne močnejše nevihtne celice s točo in sunki vetra. "Obenem se bo zaradi prehoda vremenske fronte povečala nevarnost dolgotrajnejših nalivov. Dogajanje se bo umirjalo v drugi polovici noči na četrtek ali v četrtek zgodaj zjutraj, najkasneje na jugu države," so predstavili bolj natančno.

Povedali so še, da se v tako dinamičnih dneh, kot je danes, vremenska napoved lahko hitro spremeni in da bodo spremljali razvoj neviht, ki so nad severno Italijo in Švico. "Tamkajšnje dogajanje lahko znatno vpliva na vreme pri nas čez nekaj ur." Ažurno bomo vremensko dogajanje spremljali tudi na našem portalu.

Odgovorili so tudi na vprašanje, kaj je razlog za pogosta neurja v letošnjem poletju?

K temu po njihovih navedbah prispeva neobičajno izrazit višinski veter, ki je v poletnem času običajno precej šibkejši. "Obenem se močni vetrovi prekrivajo z veliko nestabilnostjo ozračja, kar vodi do nastanka močnejših in bolj dolgoživih neviht. Splošna vremenska situacija nad Evropo se v naslednjih 10 dneh ne bo bistveno spremenila, zato pričakujemo še nekaj valov nevihtnega vremena."

Tudi ljubiteljski vremenarji na preži

Spletni portal Neurje.si za danes razglaša najvišjo - 3. stopnjo nevarnosti, saj je možen razvoj superceličnih neviht, ki lahko prerastejo v krajevna neurja. Povedali so, da bo tokratni razvoj nevihtnih celic potekal južneje, jugovzhodneje kot včeraj. "Današnji pogoji so bolj ugodni za nastanek neviht supercelične narave, saj bo prisotno izjemno vetrovno striženje – v nižjih plasteh bo zapihal južni do jugovzhodni veter, v višjih plasteh pa jugozahodni do zahodni veter. Prav tako bo na voljo obilo konvektivne energije," so razložili.

Prve močne nevihtne celice bodo po njihovo iz avstrijske strani dosegle sever, severovzhod naše države ter se potem pomikale proti Hrvaški, "kjer se bo v popoldanskih urah tvoril močan nevihtni pas, ki bo potoval proti Bosni in Srbiji. Prav te nevihtne celice, ki se bodo razvile ob naši meji, bodo imele potencial razvit debelejšo točo, težave pa bo znova povzročal silovit veter. Zaradi močnih nalivov lahko ponekod pričakujemo hudourniške poplave. Opozoriti pa velja tudi na udare strel. Priporočamo posebno previdnost v območju, zarisanem z vijolično barvo," so sporočili.

Uprava za zaščito in reševanje je zaradi neugodne napovedi prosila vse, ki šotorijo in čas preživljajo na prostem, da se pravočasno umaknejo na varno.