Dolgotrajna oskrba

Upokojenci po sprejemu zakona: Starejši bodo zaradi njega imeli še manj

P.K.
19. 7. 2023, 08.01
Posodobljeno: 19. 7. 2023, 08.20
Deli članek:

Državni zbor je v ponedeljek s 54 glasovi za in 24 proti sprejel zakon o dolgotrajni oskrbi. Ureja pravice iz dolgotrajne oskrbe in od 1. julija 2025 določa plačilo obveznega prispevka v višini enega odstotka. V koaliciji so prepričani, da je zakon kakovosten, v opoziciji pa mu nasprotujejo tudi zaradi obveznega prispevka.

Profimedia
Na koncu sklenejo, da je najbolj moteče, da bodo upokojenci plačevali obvezni prispevek za dolgotrajno oskrbo od neto pokojnine in ne iz sredstev ZPIZ.

V Zvezi društev upokojencev Slovenije (ZDUS) potrditev zakona sprejemajo z mešanimi občutji. "Po eni strani smo zadovoljni, da smo končno dobili zakon, ki ureja pravila in načine oskrbe (naj bi jih, a je mnogo nedorečenega), po drugi strani pa se pridružujemo številnim institucijam, Sindikatu upokojencev Slovenije in nenazadnje Državnemu svetu RS, oz. njihovi pristojni komisiji za socialno varstvo, delo, zdravstvo in invalide, da gre za nedorečen pravni akt," so strnili svoj pogled nanj.

Njihova komisija za zdravstveno in socialno varstvo je med drugim predlagala, da se k 57. členu doda, naj bodo prispevki za dolgotrajno oskrbo in morebitna dodatna plačila definirana kot odbitna postavka pri osnovi za dohodnini. Ena od njihovih pripomb pa se je nanašala tudi na razmejitve storitev zdravstvene nege na del, ki je pravica iz zdravstvenega zavarovanja in na del, ki sodi v DO, saj da je premalo natančen. "Izvajanje zakona bo pokazalo, kako bo ta določila potrebno dopolniti, sicer obstaja tveganje dvakratnega plačila istih storitev, in sicer enkrat iz javnih sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja in enkrat iz storitev DO," so opozorili v ZDUS.

Diskriminacija

Na koncu sklenejo, da je najbolj moteče, da bodo upokojenci plačevali obvezni prispevek za dolgotrajno oskrbo od neto pokojnine in ne iz sredstev ZPIZ, kot to velja za obvezno zdravstveno zavarovanje, kar je odmik od pravne države, saj je v nasprotju z zakonom ZPIZ-2. "Tako bodo upokojenci imeli na razpolago še manj denarja kot ga imajo," so zaskrbljeni. Vsi dosedanji prispevki za obvezna socialna zavarovanja se namreč plačujejo od bruto plač in povečanje prispevnih stopenj praviloma ne pomeni znižanja plač, zato menijo, da so v tem zakonskem aktu upokojenci diskriminatorno obravnavani, so dodali.