Posledice neurja

Po Sloveniji divjalo neurje, v Mariboru s strehe reševali otroka

S.Š./STA
18. 7. 2023, 21.52
Posodobljeno: 18. 7. 2023, 23.17
Deli članek:

Med 17. in 18. uro so nevihtni sistemi prešli severno slovensko mejo, kmalu pa so oblaki prekrili celotno državo.

Facebook/Dejan Gavrič
Neurje v Šoštanju.

Močna nevihtna linija je pozno popoldne dosegla severno Slovenijo in se razdelila na dva dela. Prvi se je usmeril proti Savinjski in prešel pas med Celjem in Mariborom. Zahodni del linije pa se je s severne Primorske usmeril nad Notranjsko, osrednjo Slovenijo in se pomaknil proti Dolenjski, Kočevski in Beli krajini.

Iz Celja poročajo, da je območje ob 18.33 zajelo močno neurje z močnimi vetrovi in padavinami. Razkrito je bilo veliko streh stanovanjskih in gospodarskih objektov ter podrtih dreves, ki so poškodovali komunalno in prometno infrastrukturo. 

Podrtih je bilo tudi nekaj električnih drogov, zaradi česar je motena dobava električne energije. 

Na terenu so gasilci PGE Celje, PGD Celje Gaberje, PGD Ljubečna, PGD Zagrad Pečovnik in PGD Ostrožno. 

Manjši požar in podrta drevesa 

Ob 19.55 je neurje zajelo občino Sevnica. Zaradi močnega vetra so se na Radni podrla drevesa na električne vodnike tako, da so zagorela. Na kraju posredujejo gasilci PGD Boštanj.

Na Cesti Borisa Kidriča v Zagorju ob Savi je medtem zaradi močnega vetra na stopnišče stanovanjske hiše podrlo drevo, posredovali so gasilci. 

Motena dobava elektične energije

Na več prizadetih območjih je podrtih tudi nekaj električnih drogov, zaradi česar je motena dobava električne energije. Kot je razvidno na spletni strani Elektra Ljubljana, je tudi na njihovem območju trenutno brez električne energije okoli 21.700 uporabnikov. Prav tako je brez električne energije več tisoč odjemalcev na območju Elektra Maribor. Kot so na Elektro Maribor navedli na spletni strani, uporabnike prosijo za razumevanje in opozarjajo, naj z napravami ravnajo previdno, kot da so pod napetostjo.

Veter ni prizanašal

Na Kredarici je po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) veter dosegel hitrost 164 kilometrov na uro, na Krvavcu 136 kilometrov na uro. Na območju Črnomlja so zabeležili sunek vetra s hitrostjo 106 kilometrov na uro. Razmere se zdaj očitno nekoliko umirjajo. 

V času neurja v Mariboru reševali tudi otroka

Ob 17.56 so na Borštnikovi ulici v Maribor gasilci JZ GB Maribor rešili otroka, ki je splezal 2,5 metra visoko na streho in se ni mogel vrniti. Poročil o tem, zakaj je otrok splezal na streho, še ni. Kljub temu, da so gasilci hitro posredovali, jim vreme reševanja gotovo ni olajšalo.

Evakuirali tabornike

V naselju Velike Malence je v večernih urah zaradi vremenskih razmer potekala evakuacija tabornikov. Gasilci PGD Pirošica, Krška vas, Skopice, Cerklje ob Krki, Cerina in Brežice okolica so evakuirali 98 otrok na varno v gasilski dom Skopice.

Glede na dosedanje informacije je bilo najhuje na Dolenjskem in v Beli krajini, kjer je podrtih ogromno dreves in veliko poškodovanih ostrešij, poškodovan je tudi vrtec v Črnomlju, je v oddaji 24ur zvečer na Pop TV pojasnil poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan. Na tem območju je tudi veliko ljudi brez električne energije.