Katastrofa

FOTO in VIDEO: Ob razdejanju udarila še tragedija, iz Blejskega jezera med drugim reševali tudi otroka

S.R.
20. 7. 2023, 07.03
Posodobljeno: 20. 7. 2023, 11.03
Deli članek:

Po dveh dnevih vremenske stihije, ki je v delih Slovenije povzročila katastrofo, pri čemer smo zabeležili tudi smrtno žrtev, bo danes vremensko dogajanje nekoliko bolj krotko, a pristojne še prej čaka odpravljanje hudih posledic na terenu.

Bobo
Pločevinasta streha Plečnikovega stadiona je pristala na tleh.

V sredo so se nad Slovenijo zgrnile nevihtne linije, ki so prispele z zahoda. Sicer so hitro prešle državo, a so za seboj kljub temu pustile razdejanje. Udarila je tudi tragedija, saj se je na Bledu drevo podrlo na dva sprehajalca, pri čemer je ena oseba umrla, druga pa je huje poškodovana. Po poročanju Televizije Slovenija  je umrla 32-letna tuja državljanka. Dve osebi sta se zaradi udara strele poškodovali tudi v Mozirju. Dramatični prizori so se odvijali tudi v Kamniku, o čemer smo že poročali. Sicer pa je bila slika podobna torkovi, ob močnih sunkih vetra torej ogromno podrtih dreves in električnih drogov ter odkritih streh, na območju Bele krajine je padala tudi debela toča. V nočnih urah so državo znova zajele nevihtne celice, a so bile te nekoliko manj silovite.

Reševali slabovidne planince

Ponoči se je gorski reševalcem GRS Mojstrana uspelo prebiti skozi podrto drevje in pomagati 90 slabovidnim planincem, ki so zaradi neprevozne ceste iz Krme ostali ujeti v Kovinarski koči, pa so sporočili iz Gorske reševalne zveze Slovenije. Odnesli so jim nekaj hrane in drugih potrebščin, da so lažje preživeli noč.

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je namreč včeraj v Odmevih na TV Slovenija pojasnil, da je ostali v koči v Krmi ujetih približno 90 ljudi, med njimi 35 slepih in slabovidnih s spremljevalci, ki niso mogli v dolino. To jim je preprečevalo dejstvo, da se je na cesto porušilo veliko dreves. Noč so vendarle lahko preživeli pod streho, kjer so jim družbo delali gorski reševalci, ki so jim prinesli tudi zdravila.

Reševali otroka

Poleg tragedije, ki je udarila na Bledu, so se tam odvili še drugi dramatični trenutki, saj so v neurju z jezera reševali ljudi s čolnov, supov, kopalce in celo otroka, ki ga je odneslo od mame, s katero sta plavala, poroča portal 24ur. Zadeva se bi lahko končala precej bolj tragično, po navedbah župana Bleda Antona Mežana so namreč dlje časa iskali štiri osebe, ki so nato same dosegle obalo, otroka pa je rešil ribič. "Samo srečnemu slučaju, da je bil tam član ribiške družine, ki je skočil v čoln in pomagal otroku, gre zahvala, da ni bilo še kakšne žrtve," je za portal povedal župan in opozoril, da je treba vremenska opozorila upoštevati.

Poškodovana tudi gasilec in električar

Na teren so se odpravili številni gasilci in drugi pripadniki civilne zaščite, pristojni pa ogromno škodo še vedno preštevajo. Po prvih podatkih uprave za zaščito in reševanje so včeraj zabeležili več kot 2200 dogodkov na območjih regijskih centrov za obveščanje Brežice (167), Celje (577), Koper (33), Kranj (280), Ljubljana (294), Maribor (166), Murska Sobota (47), Nova Gorica (16), Novo mesto (70), Postojna (8), Ptuj (166), Slovenj Gradec (58) in Trbovlje (5), poroča STA. Gasilci iz 432 gasilskih enot so odstranjevali podrta drevesa, elektro in telekomunikacijske drogove, prekrivali odkrite strehe stanovanjskih, gospodarskih in drugih objektov, prečrpavali vodo iz poplavljenih prostorov in cestišč ter sodelovali pri evakuaciji občanov iz ogroženih območij. Kot so sporočili z uprave za zaščito in reševanje, se je pri posredovanju poškodoval gasilec. V bližini naselja Korita v občini Trebnje je v sredo zvečer udar električnega toka pod daljnovodom v gozdu poškodoval delavca elektro podjetja. Gasilci so pomagali pri prenosu ponesrečenega iz gozda do reševalnega vozila. Poškodovanega so na kraju oskrbeli reševalci nujne medicinske pomoči in ga v nadaljnjo oskrbo prepeljali v novomeško bolnišnico, poroča center za obveščanje.

Bobo
Pločevinasta streha Plečnikovega stadiona je pristala na tleh.

Med drugim je v Ljubljani močan veter poškodoval pločevinasto streho Plečnikovega stadiona. V Celju pa je razkrilo streho nogometnega stadiona. Močan veter je podrl tudi veliko število dreves na cesto, ki vodi iz Zgornje Radovne v dolino Krma v občini Kranjska Gora, kjer je ostalo ujetih več oseb. Začasno so nastanjeni v Kovinarski koči v Krmi. S hrano in zdravili pa so jih oskrbeli gorski reševalci iz Mojstrane, so zapisali v sporočilu uprave za zaščito in reševanje.

Kaj nas čaka?

Kot je glede včerajšnjega dogajanja zjutraj za Radio Prvi pojasnila Eva Bezek z Agencije RS za okolje (Arso), je bilo dogajanje izjemno burno, nevihte pa so se na srečo pomikale izjemno hitro, kar je bilo posledica velikih hitrosti v višavah, kjer je pihalo tudi z več kot 100 kilometri na uro. Je pa ves bes narave občutil Zagreb, ker je nato sistem naletel na še bolj visoke temperature pri tleh kot pri nas.

Danes bodo zlasti na severu države še možne krajevne plohe, a ni pričakovati tako silovitih neurij kot v zadnjih dveh dnevih, je pojasnila Bezkova. Najvišje dnevne temperature bodo od 24 do 28, na Primorskem do 32 stopinj Celzija. Podobno bo jutri, spremenljivo vreme s plohami in nevihtami pa bo tudi v soboto. V nedeljo, ko bo tudi najbolj stabilen dan, bo nato prevladovalo sončno vreme. Stabilno bo predvidoma tudi v ponedeljek, a bo po navedbah Bezkove nato znova bolj burno. Na splošno meteorologi pričakujejo, da bo z izjemo nedelje in ponedeljka vreme naslednjih deset dni še vedno precej nestabilno in pestro.