Dan po vremenski ujmi

FOTO in VIDEO: Na Dolenjskem toča v velikosti breskve

P.K.
14. 7. 2023, 07.30
Posodobljeno: 14. 7. 2023, 09.17
Deli članek:

Zbrali smo nekaj slik, ki prikazujejo dramatično velikost toče. Največja je padala na treh lokacijah.

Meteoinfo Slovenija
Toča velikanka v Krškem z okolico!

Včerajšnje popoldansko neurje je prineslo tisto, česar so se vsi najbolj bali - točo izjemne velikosti. Popoldne je do tega vremenskega pojava prišlo po več koncih države, a na srečo velikost toče ni bila tako velika. To sicer ni moč trditi za Krško ter Ljubljano z dvema soseskama - Vičem in Rakovnikom.

Na omenjenih lokacija je padala večja toča, ki je časoma dosegla velikost jajca. Posledice so večje poškodbe vozil in drugega človeškega imetja, vrtnin in ostalega rastja. Žal jo je skupilo tudi precej ptic, ki jih je toča tako poškodovala, da so poginile. 

Meteoinfo Slovenija
Prizor iz Svetega Vrha pri Mokronogu.

Na območju Krškega, Trebnjega, Mirne in nekaterih krajev v okolici, je včeraj klestila največja toča; dosegla je celo velikost breskve! Na Meteoinfo Slovenija so poročali, da je v krajih vzhodno od Krškega toča pustošila v pasu do meje s Hrvaško in pri tem uničila praktično vse pridelke.

Po poročanju portala Neurje.si je bila včerajšnja nevihtna celica, ki se je okoli 14. ure razvila v okolici Krškega, superceličnega tipa. Prepotovala je več kot 600 km dolgo razdaljo, vse do Romunije. S sabo je debelo točo (pri)nesla tudi na Hrvaško in celo v Srbijo. "Dogodki včerajšnjega dne močno spominjajo na neurja iz leta 2008, ko nas je na isti dan zajelo več krajevnih neurij, nevihte pa so se formirale v podoben pas kot včeraj zjutraj. Tudi takrat je bilo govora o rušilnem vetru ter ogromni toči," so zapisali na svoji strani na Facebooku.

Meteo.info
Obilna toča je včeraj popoldne prizadela tudi Vič z okolico. To je prizor iz Ceste v Gorice.