Tudi dodatek

Dogovor o sodniških plačah pod streho; nekaterim sodnikom skoraj dvakrat višje plače

G.G./STA
6. 7. 2023, 13.17
Posodobljeno: 6. 7. 2023, 16.18
Deli članek:

Vlada je potrdila dogovor o ureditvi sodniških plač. Te bodo po novem precej višje.

Marko Vavpotič / M24
Ministrica za javno upravo Sanja Ajanovič Hovnik je dejala, da se je vlada rešitve lotila sistemsko, z uvrstitvijo sodnikov v novo plačno lestvico.

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je sporočila, da "odločitev o spremembi sodniških plač sledi odločbi ustavnega sodišča, da je več členov zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki se nanašajo na plače in materialni položaj sodnikov, neustavnih. Ocenili so, da so plače sodnikov prenizke, s čimer je kršeno ustavno načelo sodniške neodvisnosti ter načelo delitve oblasti."

Izhajali so iz plačne lestvice, ki predstavlja tudi izhodišča za prenovo plačnega sistema in razmerje 1:7. "Pri čemer je prvi plačni razred v višini minimalne plače, najvišji razred pa sedemkratnik tega," je pojasnila ministrica in dodala, da so izhajali tudi iz razmerij, ki obstajajo sedaj. Najnižje plačana funkcija v sodstvu naj bi bila po poročanju spletnega portala MMC po novem uvrščena v 44. plačni razred nove plačne lestvice, ki bo znašal okoli 4400 evrov bruto. Del dogovora je tudi dodatke za nezdružljivost funkcij v višini desetih odstotkov. Dodatek bodo začeli izplačevati z začetkom prihodnjega leta. 

Dogovor so pozdravili tudi predstavniki sodstva. Po besedah generalne sekretarke vrhovnega sodišča Helene Miklavčič sodniki in sodnice današnje dejanje vlade ocenjujejo kot korak v pravo smer pri odpravi neustavnega položaja, na katerega so sodniki opozarjali že več kot 15 let. "Vlada je danes pokazala, da razume nastalo situacijo," je poudarila Miklavčič. Predsednica Slovenskega sodniškega društva Vesna Bergant Rakočević pa je izrazila pričakovanje, da bo vlada v roku izvršila ustavno odločbo in da je zgodba o sodniških plačah "vsaj zaenkrat in upam, da za čim dlje časa, z mize te vlade".

Podrobnosti dogovora bodo urejene v šestih mesecih, kakor določa ustavna odločba, napovedujejo na vladi. Realizacija pa bo urejena z zakonom, ki ga bo moral potrditi DZ. Ministrica pričakuje, da pri tem ne bo težav.

Kot so po seji vlade sporočili z ministrstva za javno upravo, sta pripravljena dva dogovora, in sicer o ureditvi plač funkcionarjev ustavnega sodišča in o ureditvi plač funkcionarjev sodne oblasti ter državnotožilskih funkcionarjev. Za podpis obeh dogovorov je vlada danes pooblastila ministrico Ajanović Hovnik ter ministrico za pravosodje Dominiko Švarc Pipan.

Doseženi dogovor o ureditvi plačnega položaja sodnikov so pozdravili tudi državni tožilci in na vrhovnem sodišču. Kot je za STA poudarila vodja posvetovalne skupine za odpravo plačnih nesorazmerij pri vrhovnem državnem tožilstvu Mirjam Kline, so zadovoljni z umestitvijo državnih tožilcev v plačni steber, kamor so uvrščeni funkcionarji, pa tudi s tem, da je vlada prepoznala nujnost določitve dodatka za nezdružljivost sodniškega poklica.

"Ta dodatek je pomemben predvsem zato, ker opredeljuje izjemno strogost pri morebitnem opravljanju dodatnega dela v sodstvu. Pri nobenem drugem poklicu ta izjemnost ni tako strogo določena," je poudarila Kline. Izrazila je tudi upanje, da se bo današnji dogovor prelil v plače sodnikov in tožilcev v začetku prihodnjega leta.

Predsednik vrhovnega sodišča Miodrag Đorđević pa je v izjavi za javnost izpostavil, da je z današnjim dogovorom dosegel enega od treh prednostnih ciljev, ki si jih je postavil ob nastopu predsedniške funkcije. Po njegovi oceni je k sklenitvi dogovora v precejšnji meri pripomoglo dejstvo, da je vladna stran razumela položaj, v katerem so se znašli slovenske sodnice in sodniki, so sporočili z vrhovnega sodišča.