Arso sporoča

Pozor, v Istri in na Notranjskem nastajajo močnejše nevihte

P.K., S.R.
6. 7. 2023, 11.10
Posodobljeno: 6. 7. 2023, 16.13
Deli članek:

Neurje.si opozarja, da bo lahko danes popoldne vreme predvsem na jugozahodu tudi bolj burno. Obalo je že zajela močnejša nevihta, ki je nato nadaljevala svojo pot čez Notranjsko.

Arso
Stanje ob 16. uri.

Jugozahod Slovenije je popoldne dosegel nevihtni pas, ki ga je "prineslo" Italije in Tržaškega zaliva. "Čeprav bo glavnina neviht šla južneje proti jugu, jugozahodu Istre, kjer bo najhuje, lahko vseeno pričakujemo kakšno presenečenje, ki ga navaja model ICON-D2," so povedali. Da se je zahodni obali Istre začela bližati močnejša nevihta, so sporočili tudi iz Agencije RS za okolje (Arso). Posvarili so, da lahko prebivalci pričakujejo "močnejše sunke vetra, naliv, lahko pada manjša toča." Novi dve nevihtni celici sta nastali tudi v notranjosti Istre. Nevihtna linija se je nato preselila na Notranjsko, kjer je nekoliko oslabela.

Kaj so napovedali?

Pojasnili so, da bo zaradi razmeroma višjih temperatur več potencialne energije za razvoj neviht, prav tako pa bo razvoju kljuboval vetrovni stržen (na višini zahodnik, v nižjih plasteh vzhodnik). Pozor tudi dopustniki na območju Rovinja in Poreča, kjer se po poročanju Neurje.si lahko pojavi tudi kakšna supercelična nevihta.