Po uporu

Lukašenko trdi, da je Prigožin v Rusiji

J.V./STA
6. 7. 2023, 12.10
Posodobljeno: 6. 7. 2023, 12.35
Deli članek:

Belorski predsednik pravi, da se vodja skupine Wagner nahaja v Sankt Peterburgu.

Profimedia
Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko.

Vodja najemniške vojaške skupine Wagner Jevgenij Prigožin je trenutno v Rusiji, je danes dejal beloruski predsednik Aleksander Lukašenko in dodal, da v Belorusijo še vedno niso prispeli pripadniki skupine Wagner. Prav tako je izrazil prepričanje, da ruski predsednik Vladimir Putin ni tako maščevalen, da bi želel odstraniti Prigožina.

"Kar zadeva Prigožina, je v Sankt Peterburgu. Ni v Belorusiji," je na novinarski konferenci v Minsku dejal Lukašenko in zatrdil, da je vodja skupine Wagner trenutno na prostosti. "Še včeraj sem z njim govoril po telefonu," je nadaljeval ter spregovoril tudi o odnosu med Prigožinom in ruskim predsednikom. "O odnosih med njima ne vem vsega in ne želim vedeti vsega. Putin pozna Prigožina veliko bolje kot jaz," je dejal Lukašenko.

Pri tem pa je poudaril, da Putin ni tako maščevalen, da bi želel odstraniti Prigožina. Prav tako je izjavil, da v Belorusijo še vedno niso prispeli pripadniki skupine Wagner. Ti naj bi se morali po uporu priključiti redni ruski vojski ali pa oditi v sosednjo državo.

"Trenutno vprašanje njihove premestitve in namestitve še ni rešeno. Nikakor me ne skrbi, da bomo tukaj gostili določeno število teh borcev. Ne verjamem, da se bo Wagner obrnil proti beloruski državi," je še dejal Lukašenko. Dodal je, da jih bodo po potrebi aktivirali, in ponovil, da bo Minsk skušal izkoristiti njihove neprecenljive izkušnje.

O vlogi v Belorusiji nameščenega ruskega jedrskega orožja je zatrdil, da ga bodo uporabljali izključno za obrambne namene in da z njim ne nameravajo napasti nikogar.

Ruski mediji so medtem v sredo objavili posnetke, ki prikazujejo, kako naj bi policija 25. junija vstopila v Prigožinovo rezidenco. Tam naj bi našli večjo vsoto denarja v dolarjih in rubljih, zlato, orožje, omaro polno lasulj in več potnih listov s Prigožinovim imenom, opremljenimi s fotografijami različnih oseb.

Po mesecih napetosti med Wagnerjem in ruskim vojaškim vodstvom je Prigožin 23. junija sprožil upor. Ko so bile njegove sile od Moskve oddaljene približno 200 kilometrov, je tiskovna služba beloruskega predsednika sporočila, da je ta prepričal Prigožina, naj ustavi svoj pohod. Zatem je tudi Prigožin sporočil, da so se njegove sile obrnile, češ da si ne želijo prelivanja krvi. Nato pa naj bi vodja Wagnerja odpotoval v Belorusijo.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov pa je danes po novinarski konferenci v Minsku sporočil, da Moskva Prigožinovega gibanja ne spremlja.