Preiskava upora v teku

FOTO: Ruska državna televizija "slekla" Prigožina

J.V.
6. 7. 2023, 09.20
Posodobljeno: 6. 7. 2023, 09.33
Deli članek:

Preiskava o vseh okoliščinah upora Skupine Wagner še vedno poteka, v javnost pa curljajo zanimive podrobnosti iz življenja in poslovanja vodje plačancev.

Twitter
Spletni komentarjat nori ob objavljeni zbirki Prigožinovih selfijev.

Ruska državna televizija je včeraj ostro napadla Jevgenija Prigožina, vodjo Skupine Wagner v izgnanstvu v Belorusiji. Kot je bilo poudarjeno v prispevku, preiskava o vseh okoliščinah upora paravojaških plačancev še vedno poteka. Prigožinov napovedan pohod na Moskvo je predstavljal največjo grožnjo predsedniku Vladimirju Putinu v njegovi več kot 20 letni vladavini.

V skladu s sporazumom, ki je končal upor, se je Prigožin, katerega cilj je bil odstaviti obrambnega ministra Segeja Šojguja in načelnika generalštaba Valerija Gerasimova zaradi po njegovih besedah ​​nesposobnega vodenja vojne, preselil v sosednjo Belorusijo. V zameno naj bi kazensko ovadbo proti njemu umaknili. A stvari očitno le niso tako enostavne.

V oddaji z naslovom 60 minut, ki je bila predvajana v sredo zvečer na državnem televizijskem kanalu Rossiya-1, je voditelj Evgenij Popov označil Prigožina za izdajalca. Ekskluzivni videoposnetki racij nepremičnin v Sankt Petersburgu pa naj bi dokazovali njegovo kriminalno preteklost in hinavščino pri razkrivanju korupcije v ruski vojski.

Posnetek prikazuje zaplenjene kartonaste škatle, polne ruskih rubljev, šope ameriških dolarjev v njegovi luksuzni rezidenci, osebni helikopter, arzenal orožja, zbirko lasulj in potnih listov, v eni od rezidenc naj bi mu na steni visela celo okvirjena fotografija obglavljenih nasprotnikov. V javnost je prišla celo Prigožinova zbirka selfijev.

"Nihče ni nameraval zapreti tega primera, preiskava je še vedno v teku," je v oddaji poudaril novinar Eduard Petrov in dodal, da je bil videoposnetek, ki ga je Prigožin uporabil kot izgovor za začetek upora in prikazuje domnevni ruski napad na njegove plačance, lažen."Moramo ugotoviti, kdo je bil na čigavi strani v uporu. Moramo jih preganjati in kaznovati," je še dejal Petrov.