Vsi niso navdušeni

Predlog "univerzalne dediščine": 20.000 evrov ob polnoletnosti

G.G.
6. 7. 2023, 09.25
Posodobljeno: 6. 7. 2023, 09.43
Deli članek:

Španska ministrica za delo Yolanda Diaz predlaga zanimivo spodbudo za enakoprevnejši vstop mladih v svet odraslih.

Profimedia
20.000 evrov bi študentom omogočilo bolj brezskrbno študijsko pot.

V boju za enake možnosti in zmanjšanje socialno-ekonomskih razlik je ministrica Yolanda Diaz, ki prihaja iz vrst levega krila vladajoče španske levice, skovala načrt, po katerem bi vsak državljan Španije ob 18. letu prejel 20.000 evrov. Denar, ki bi ga prejemal po obrokih do 23. leta starosti, bi moral porabiti za študij ali osnovanje prvega podjetja. »Mladim želimo omogočiti prihodnost in ponuditi možnost za študij ali ustanovitev podjetja, ne da bi to temeljilo na njihovem priimku oziroma socialnemu statusu,« je povedala Yolanda Diaz.

Za zagotovitev tako imenovane »univerzalne dediščine«, kot jo je poimenovala ministrica, bi potrebovali približno 10 milijard evrov. Sredstva bi v državni proračun nakapljala z uvedbo novega davka, ki bi zajel osebe, ki zaslužijo več kot 3 milijone evrov na leto.

Ministrica, ki izhaja iz družine z levičarskimi, odkrito komunističnimi prepričanji, nima podpore vseh ministrskih kolegic in kolegov pri svojem predlogu. Ministrica za gospodarstvo Nadia Calvino dvomi v učinkovitost takšnega ukrepa v praksi. Skrbi jo, da ne bi bilo dovolj nadzora pri namenski porabi teh sredstev, kot ekonomistka pa se zavzema za odgovorno fiskalno politiko v prihodnjih letih.

Španijo čakajo parlamentarne volitve

Španijo čakajo 23. julija predčasne parlamentarne volitve. Diazova je junija oblikovala skupno listo kandidatov številnih levih strank, ki bodo na volitvah sodelovale pod okriljem platforme Sumar (Združiti). Platformi Sumar je danes uspelo k sodelovanju privabiti eno večjih levih strank, trenutno koalicijsko partnerico Podemos. Če bi stranki Podemos in Sumar kandidirali ločeno, bi si glede na javnomnenjske raziskave razdelili glasove in dobili manj sedežev v parlamentu.

Španski premier Pedro Sanchez je za 23. julij razpisal predčasne parlamentarne volitve, potem ko so vladajoči socialisti ob slavju konservativcev konec maja doživeli hud poraz na občinskih in regionalnih volitvah po celotni Španiji. Po aneketah tudi na parlamentarnih volitvah kaže najbolj konservativcem.