35 evrov fiksno

Danes zabijajo zadnji žebelj v krsto dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

G.G./STA
6. 7. 2023, 06.36
Posodobljeno: 22. 1. 2024, 15.27
Deli članek:

Osovraženo dopolnilno zdravstveno zavarovanje bo z naslednjim letom zamenjalo obvezno zdravstveno zavarovanje v fiksnem znesku 35 evrov mesečno. Poslanci morajo le še potrditi novelo zakona.

Marko Vavpotič / M24
Alternativa dopolnilnemu zdravstvenemu zavarovanje je le košček v mozaiku načrtovane zdravstvene reformu, ki jo kuju minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.

Največ časa, nekaj manj kot štiri ure, so danes v državnem zboru predvideli za novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki določa ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in njegov prenos v obvezno zavarovanje v obliki plačil obveznega zdravstvenega prispevka v enotnem fiksnem znesku 35 evrov mesečno. Spomnimo. Zasebne zavarovalnice, ki so imele v rokah dopolnilno zdravstveno zavarovanje, so namerevale podražiti zavarovanje, kar je bil tudi povod za spremembo. V dosedanji proceduri so začetek izvajanja s sprva predvidenega 1. septembra premaknili na 1. januar 2024, v zakon pa so vključili tudi proračunsko varovalko v višini do 240 milijonov evrov.

Državni zbor bo sicer delo začel ob 10. uri. Kot edina točka je na prvo izredno sejo uvrščen predloga spremembe zakona o nujnih ukrepih za povečanje prihodkov upokojencev in omejitev dviga oskrbnin na področju socialnega varstva, s katero so v SDS želeli podaljšati sofinanciranje stroškov domov za starejše. Za obravnavo zakonskega predloga je predvidene slabe pol ure, glasovali pa poslanke in poslanci o predlogu ne bodo, saj ga ni potrdil že matični odbor. Pristojno ministrstvo je namreč v medresorsko usklajevanje posredovalo svoj predlog interventnega zakona.