Ptuj

Kje naj parkirajo obiskovalci knjižnice?

Dženana Kmetec
5. 7. 2023, 21.44
Deli članek:

Številni javni zavodi imajo težave z zagotavljanjem parkirišč za svoje uporabnike, predvsem tisti, ki so v središču mesta. Med temi je tudi ptujska knjižnica. Prav zato je eden izmed svetnikov predlagal, da se za njihove potrebe nameni del parkirišča pri Dominikanskem samostanu.

Č.G.
Mestni svetnik Alen Iljevec je prepričan, da bi bilo smiselno dovoliti parkiranje pri Dominikanskem samostanu tudi za obiskovalce Knjižnice Ivana Potrča Ptuj.

Pobudo, ki jo je Alen Iljevec podal že pred časom, je zaradi nezadovoljstva z odgovorom pristojnih ponovil. Prepričan je, da bi bilo smiselno dovoliti parkiranje pri Dominikanskem samostanu tudi za obiskovalce Knjižnice Ivana Potrča Ptuj. Iz podjetja Javne službe Ptuj so mu sicer že prvič odgovorili, da je omenjeno parkirišče dostopno vsem, Iljevec pa vztraja, da to ne drži: »Ob podaji pobude je bil dan odgovor, da je parkirišče ob Dominikanskem samostanu prosto dostopno in na voljo vsem, tako zaposlenim na območju starega mestnega jedra kot ostalim obiskovalcem, ter da se z zapornico omeji dostop do parkirišča samo v času dogodkov in prireditev v Dominikanskem samostanu, ko je parkirišče namenjeno le obiskovalcem. Navedena obrazložitev ne ustreza dejanskemu stanju, saj je parkirišče velikokrat zaprto z zapornico, čeprav v Dominikanskem samostanu ni nobenega dogodka (npr. 17. 5. že zjutraj pred 7. uro ter enako tudi ob 13. uri). Glede na pomanjkanje parkirnih mest v samem središču Ptuja in na praznih ulicah si takega odnosa vsekakor ne moremo privoščiti.«

Tudi ko je podal konkretne datume in ure, v podjetju, ki na Ptuju upravlja parkirišča, vztrajajo, da z zapornico omejijo dostop na parkirišče le izjemoma, v času dogodkov in prireditev v Dominikanskem samostanu. Le takrat naj bi ta parkirna mesta namenili samo obiskovalcem samostana: »Sicer pa je parkirišče prosto dostopno in na voljo vsem, tako zaposlenim na območju starega mestnega jedra kot drugim obiskovalcem.«

Obiskovalci Knjižnice Ivana Potrča Ptuj imajo na voljo tudi štiri parkirna mesta v Cafovi ulici, kjer pa ne gre za rezervirane površine, pač pa za javno parkirišče, ki ga lahko uporabljajo vsi. Ker je teh nekaj parkirnih mest tik ob osnovni šoli, je to seveda veliko premalo za vse potrebe. Težave s parkiranjem v tem delu mesta so velike, tako kot še marsikje drugje.