Reševanje v hribih

Reševalci zaskrbljeni: lani prvič za največ nesreč poskrbeli tuji pohodniki

P.K.
14. 6. 2023, 13.55
Posodobljeno: 14. 6. 2023, 14.24
Deli članek:

Iz Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS) v zadnjih letih zaznavajo vse več intervencij, v katerih so udeleženi tuji državljani.

STA
V lanski sezoni so gorski reševalci GRZS reševali kar triinsedemdeset Nemcev.

Postrežejo s konkretno statistiko: "V letu 2022 smo zabeležili rekordno število intervencij - 667, od teh so bili v 371 intervencijah udeleženi tuji državljani, kar pomeni v dobrih 55 odstotkih gorskih nezgod. Tako se je prvič zgodilo, da je bilo več gorskih nesreč, v katerih so bili udeleženi pohodniki tujih držav," so povedali.

Pojasnili so, da so vzroki nesreč tujih pohodnikov največkrat neprimerna ali pomanjkljiva oprema, slaba priprava na turo, fotografiranja na najbolj nevarnih mestih, hoja po brezpotjih ali iskanje bližnjic ter neizkušenost. "Velikokrat pa težavo povzročijo tudi nenadna bolezenska stanja, izčrpanost in dehidracija. Zato še enkrat opozarjamo, da je dobra priprava na turo ključna za to, da se izlet v hribe in gore konča z lepimi spomini," so besede GRZS, ki je v lanski sezoni od tujcev največkrat reševala Nemce, Francoze, Nizozemce, Čehe, Poljake, Madžare in Bolgare.

STA
GRZS je v letu 2022 zabeležila rekordno število intervencij, in sicer 667.

Vreme preprečilo obiske, zato nezgod manj

Društva Gorske reševalne službe po Sloveniji so sicer že začela z vsakoletnim dežurstvom na območju celotne države, prav tako je od 1. junija dalje na letališču Brnik dežurna ekipa GRZS v sestavi gorski reševalec letalec, gorski reševalec zdravnik, posadka helikopterja ter policist gorske enote Policije.

Je pa vzpodbudno, da v letošnjem letu GRZS zaenkrat beleži nekaj manj nesreč kot v preteklem letu, kar je bolj ali manj posledica dolgotrajnega obdobja slabega vremena v zadnjem času. Za konec pa še podatek Planinske zveze Slovenije, ki pravi, da naše gore samo v poletni sezoni obišče 1,3 milijona obiskovalcev.