Groza mladostnika

Športni šampion razkril, da ga je trener več let spolno zlorabljal

P.K.
14. 6. 2023, 12.05
Posodobljeno: 14. 6. 2023, 12.06
Deli članek:

51-letni nekdanji nemški skakalec v vodo Jan Hemel trdi, da ga Werner Langer spolno zlorabljal več kot deset let.

Profimedia
Zlorabe naj bi trajale 14 let.

Hempel je bil zelo uspešen nemški skakalec v vodo, ki je tekmoval na poletnih olimpijskih igrah 1988, 1992, 1996 in 2000 ter osvojil dve olimpijski medalji. Športnik trdi, da ga je zlorabljal zdaj že pokojni trener Werner Langer, ki je leta 2001 storil samomor. Skupno naj bi ga spolno napadel 1200-krat, zlorabe pa so se vlekle kar 14 let; od leta 1982 dalje, ko je bil star komaj 11 let. O trenerju Langerju je skakalec dejal: "Nikoli ni zamudil priložnosti, da bi zadostil svojim željam in potrebam." 

Profimedia
Še mladoletni Jan Hempel (levo) s svojim trenerjem Wernerjem Langerjem (na desni).

Kot so z nemške plavalne zveze potrdili za televizijo ARD, se trenutno pogajajo s Hemplovim odvetnikom Thomasom Summererjem, da bi našli "soglasno rešitev za obe strani", s čimer bi se izognili dolgotrajnemu pravnemu sporu. ARD je ob tem poročal, da bi dogovor lahko dosegli s pomočjo neodvisnega arbitra, česar v nemški plavalni zvezi zaenkrat še niso želeli potrditi. Iz zveze so sporočili, da so podali "konkretno ponudbo" za rešitev tega spora, ki je izbruhnil lani po javnem razkritju obtožb o spolnih zlorabah. Zveza je po izbruhu afere ustanovila neodvisno komisijo.

Pravni zastopnik skakalca v vodo je primer označil za "najbolj očiten primer zlorabe, kar jih je nemški šport kdaj doživel", in nemško zvezo obtožil prikrivanja. Po mnenju odvetnika gre za precedenčni primer, ki bi lahko drugim športnikom pomagal, da bi tudi sami javno spregovorili o zlorabah. V nemških medijih špekulirajo, da bi lahko, če bi se primer preselil v sodne dvorane, odškodnina znašala tudi milijon evrov.