Za izpolnjevanje pogoja PCT

Zlorabe pri hitrih testih na območju Novega mesta: osumljenih kar 179 ljudi

G.G.
14. 6. 2023, 13.04
Posodobljeno: 14. 6. 2023, 17.52
Deli članek:

Kriminalisti so zaključili obsežno preiskavo glede zlorab pri izvajanju hitrega testiranja na covid-19 v eni izmed zdravstvenih ustanov na območju Novega mesta.

Bobo
Spomin na čase pogoja PCT počasi bledi.

Kazniva dejanja s področja gospodarske kriminalitete in korupcije so se dogajala od marca leta 2021 do januarja 2022, torej proti koncu koronavirusne ere. Osumljeni so trije zaposleni v eno od zdravstvenih ustanov na območju Novega mesta, kjer so kot koncesionarji izvajali testiranje na covid-19. Osumljenih je tudi 176 oseb, ki so v 662 primerih pridobili covidna potrdila, čeprav se niso testirali. Skratka, šlo je za izdajo covidnih potrdil brez testiranja, tako da so lahko te osebe proti plačilu (podkupnini) izpolnjevale zloglasne PCT pogoje (preboleli, cepljeni, testirani).

Tožilstvo je na koncu podalo ovadbe za kar 414 kaznivih dejanj. Gre za zlorabe uradnega položaje, jemanje podkupnim, ponarejanje listin in podobno. Zaradi neizvedenih hitrih antigenskih testov je bil državni proračun oškodovan za okoli 5.200 evrov.

Policija ob tem primeru poudarja, da so v primeru korupcijskih kaznivih dejanj kazensko odgovorni tako dajalci, kot prejemniki podkupnin.Praviloma se korupcijska kazniva dejanja izvršujejo v zaprtih krogih oseb, ki  nimajo interesa po razkritju teh dejanj pred organi pregona, zato pozivamo vse, da v primeru razpolaganj s tovrstnimi informacijami to prijavijo policiji.Prijavo lahko občani podajo osebno na policijskih enotah kot tudi na interventni številki 113, anonimnem telefonu policije 080 1200 ali na elektronsko anonimno e-prijavo korupcije.