Strateški svet za preprečevanje sovražnega govora

Premier Golob je izbral Niko Kovač: "Mislim, da ni bolj primerne osebe"

G.G.
14. 3. 2023, 13.32
Posodobljeno: 14. 3. 2023, 13.41
Deli članek:

Premier Robert Golob je najostreje obsodil včerajšnji ponovni napad na direktorico Inštituta 8. marec Niko Kovač. Predstavil je tudi zasedbo strateškega sveta za preprečevanje sovražnega govora.

Primož Lavre
Predsednik vlade je Niko Kovač ponudil položaj nacionalne koordinatorice za preprečevanje sovražnega govora.
Policija je za STA potrdila, da so prejeli prijavo in še zbirajo obvestila ter ugotavljajo vse okoliščine dogodka. Dodali so, da iščejo moškega športne postave brez las, ki je bil oblečen v siva oblačila.

»Včeraj smo bili spet priča napadu na aktivistko Niko Kovač. Najostreje obsojamo storilca in vse, ki aktivno spodbujajo sovražni govor in nasilje, tako verbalno kot fizično, še zlasti nad ženskami,« je dejal predsednik vlade Robert Golob, ki je v uvodu predstavitve problematike davčne reforme namenil nekaj besed o ponedeljkovem napadu na Niko Kovač.

Golob je ošvrknil tudi politike, med katerimi po njegovi oceni »marsikdo ne zmore trezne presoje« glede »sodelovanja« pri spodbujanju sovražnega govora. Zato poziva vse, da se »vzdržijo vzpodbujanja sovraštva«.

Omenil je, da se bo v petek prvič sestal strateški svet za preprečevanje sovražnega govora. V njem bodo predstavniki ministrstev, predstavniki nevladnih organizacij in nekaj oseb, ki jih je izbral Golob. Med njimi bosta izkušeni penolog Dragan Petrovec in Nika Kovač. Slednja bo vodila svet in bo tudi nacionalna koordinatorka za preprečevanje sovražnega govora. »Mislim, da ni bolj primerne osebe,« je sklenil Golob.