"Napad. Spet."

Panika in strah: nov napad na Niko Kovač

M. T. V.
13. 3. 2023, 17.38
Posodobljeno: 13. 3. 2023, 19.09
Deli članek:

»Danes se mi je zgodilo ponovno,« je vsa v šoku zapisala direktorica Inštituta 8. marec. Neznanec jo je najprej žalil in vpil, se nato pognal za njo. Rešil jo je gospod, ki je sedel v bližnjem lokalu.

Primož Lavre/M24.si
Nika Kovač

Nika Kovač je bila očitno tarča še enega verbalnega in fizičnega napada. »Njegove žaljivke in jezne besede. Moj pospešen korak v drugo smer. Povišan srčni utrip. Strah. In panika. Naenkrat vstane in se zažene proti meni. Vpije. Vpije o delovanju Inštituta. Vpije o temah, kjer po njegovem mnenju, ne reagiramo pravilno. Grozeče se približuje. Gospod za mizo v lokalu opazi. Reče, naj sedem k njemu. Skuša pomiriti nasilneža. Vzpostavi distanco. Jaz pa v stiski stečem v lokal,« opisuje grozljivo dogajanje.

Seveda je takoj, ko je bila na varnem, poklicala policijo in podala prijavo, nato pa se je v varnem zavetju svojih najožjih sodelavk zlomila in zjokala. »Sistematično nasilje ima posledice,« opozarja. In dodaja, da se bori dalje.

Na PU Ljubljana so nam sicer potrdili, da so danes prejeli prijavo o podobnem primeru, ki se je odvil v Ljubljani, in ga obravnavajo, a več informacij zaradi varstva osebnih podatkov ne morejo izdati.

Kot rečeno, to ni bil prvi napad na Niko. Spomnimo: 29. oktobra lani v Ljubljani se je na Bavarskem dvoru vanjo nekdo tako silovito zaletel, da je bila lažje poškodovana, pri tem pa ji je zagrozil, da bo ubil njenega psa. Policija je moškega na podlagi fotografij nadzorne kamere novembra identificirala in proti njemu podala kazensko ovadbo, prejšnji mesec je bil pogojno obsojen na pet mesecev zapora s preizkusno dobo enega leta.

Niko Kovač napadli na Bavarskem dvoru; moški vpil, da bo ubil njenega psa, in "jeben Inštitut 8. marec, kaj izzivate"

Napadov nanjo pa je bilo še več,  eden najhujših se je zgodil v času referendumov z vodo, ko je v prostore njihove nevladne organizacije vdrl mlajši moški, nadlegoval zaposlene in prostovoljke ter jim grozil s smrtjo:

Nika Kovač opisala včerajšnjo moro, policija je medtem izsledila "drugega" storilca