Pinijev sprevodni prelec

Marširajo v povorki in pretijo s svojimi dlačicami

G.G.
14. 3. 2023, 11.14
Posodobljeno: 14. 3. 2023, 11.18
Deli članek:

Prišel je čas za pohode gosenic pinijevega sprevodnega prelca.

Profimedia
Po deblu navzdol in naravnost naprej. Gosenice pinijevega sprevodna prelca redoljubno gomazijo do svojega cilja.

Ko se otopli, se gosenice pinijevega (borovega) sprevodnega prelca, ki so zimo preždele v zapredku, prebudijo in postanejo živahne. Lačne so. Veselo obžirajo borove iglice in se redijo. Po kakšnem mesecu mastenja jo mahnejo po deblu proti tlom. To storijo v povorki, sprevodu, ena za drugo. Iz njih se razvije metulj oziroma debela vešča, ki nato poleti ustvari gnezdo na drevesnih vejah in izleže jajčeca. Cikel se ponovi.

Te dni so gosenice že razigrane na Obali. Občina Ankaran je na svoji spletni strani opozorila, da so opazili zapredke in njihove vlakce.

Za otroke in zlasti za radovedne pse je kritičen čas romanja gosenic iz dreves na tla. Prelec se namreč brani s strupenimi ožigalnimi dlačicami, ki vsebujejo toksin in povzročajo sproščanje histamina. Pri stiku s človešo kožo povzročijo alergijsko reakcijo, vnetje, srbečico, za psa pa so lahko celo usodne. Pride lahko do hude otekline jezika oziroma ustne sluznice. Psi se mučijo, davijo, težko dihajo in požirajo. Zato velja nasvet, da lastniki psu najprej z vodo izperejo usta, nato pa čim prej obiščejo veterinarja. V skrajnem primeru, in nekaj takšnih je že bilo v Sloveniji, pride do zadušitve.

Profimedia
Gnezdo pinijevega sprevodnega prelca.