Po številnih pobegih

Pristojni CSD urgentno zahteva od sodišča, naj otroke dodeli mami

R.T.
14. 3. 2023, 10.11
Posodobljeno: 14. 3. 2023, 10.39
Deli članek:

Sodne izvedenke sicer priznavajo, da so otroci navezani na mamo in hočejo živeti z njo, ampak mama je neprimerna za to.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Lani jeseni je postalo jasno, da bodo otroci ostali z očetom. Nemalokrat so pobegnili k mami v 40 kilometrov oddaljeni kraj; ko je fant, ki je preživel dva rubeža, nazadnje pobegnil, je raje kot očeta izbral krizni center. Po enem tednu je pobegnil k mami, ki ga je morala odpeljati nazaj. Tam je še zdaj.

Punci za zdaj ostajata pri očetu, medtem pa je pristojni center za socialno delo (CSD) urgentno zahteval od sodišča, naj otroke z začasno odredbo predodeli mami, poroča revija Jana. Tudi ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan in predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič sta dali vedeti, da je treba ta primer čimprej končati.

Na sodišču so za Jano povedali, da za urgentne primere potrebujejo osem dni. Očetov odvetnik ima nadalje 15 dni časa, da odpre kuverto, šele potem začne teči osemdnevni rok. 23 dni, torej.

Jana še poroča, da v sodbi piše, da sodišče nima zadostnega znanja za pogovor s tako majhnimi otroki. Sodne izvedenke sicer priznavajo, da so otroci navezani na mamo in hočejo živeti z njo, ampak mama je neprimerna za to, ker ne mara očeta in to prenaša na otroke. Otroci pa so zato v stiski. 

Ko so avgusta 2020 na CSD-ju zatrjevali, da otroci potrebujejo stike z mamo, sodišče njihovega mnenja ni upoštevalo, poroča MMC. Ga bo zdaj?