Super nevihta

FOTO: Grozljivka na nebu s strelami, kot jih ni bilo že 30 let

P.K.
14. 3. 2023, 10.01
Deli članek:

Na spletni strani Neurje.si, v ozadju katere so navdušenci nad vremenom in pojavi, ki so z njim povezani, poročajo o dogajanju, do katerega pride zelo redko.

Facebook
Toča v velikosti jajc v Franciji.

Povedali so, da je včeraj Španijo in Francijo prešel izjemno velik nevihtni sistem, ki smo jih sicer vajeni predvsem poleti. "Posledica so bile visoke temperature (ponekod več kot 25 stopinj Celzija) in prihod vremenske fronte, kar so ugodni pogoji za nastanek neviht," so pojasnili.

Facebook
Pred nevihto...

Tako se je nad Francijo razvilo veliko število superceličnih neviht, ki so zelo intenzivne in precej neobičajne za mesec marec, so povedali. "Na jugu države je padala toča v velikosti jajca, sistem blitzortung pa je zaznal preko 28.000 udarov strel, kar pomeni, da je šlo za najbolj nevihten marčevski dan v Franciji od začetka meritev, ki so začele pred več kot tridesetimi leti."

Nevihtno bo dnes tudi pri nas. Najprej bo začelo občasno deževati na zahodu, dopoldne pa se bo dež širil proti vzhodu in do popoldneva zajel vso Slovenijo. "Predvsem na Primorskem bo možna tudi kakšna nevihta. Ob morju bo pihal jugo, v notranjosti jugozahodnik, ki bo zvečer oslabel. Najvišje dnevne temperature bodo od 10 do 16, na vzhodu do 18 stopinj Celzija," je vremenska napoved Agencije RS za okolje.