Pred protifofenzivo

Ukrajinske izgube večje od uradno priznanih, med vojaki pa vse več pesimizma

R.T.
14. 3. 2023, 10.20
Posodobljeno: 14. 3. 2023, 10.23
Deli članek:

Dlje ko traja vojna v Ukrajini, večje so izgube na obeh straneh. Podatki o padlih niso zanesljivi, saj jih obe strani prikrivata.

Profimedia
Španska vojska v Zaragozi uri 55 ukrajinskih vojakov, ki jih želijo čim hitreje naučiti rokovanja s tanki leopard.

Pri časniku Washington Post so na podlagi pridobljenih informacij iz različnih virov ocenili, da je bilo od začetka ruske invazije na Ukrajino ubitih ali težje ranjenih okoli 120.000 vojakov na ukrajinski in okoli 200.000 na ruski strani. Ob tem je treba takoj dodati, da je ruska vojska številčnejša, ukrajinska pa naj bi bila bolje opremljena, saj jo že dobro leto obilno zalagajo zahodne sile, kar se je v manjšem obsegu dogajalo že prej.

Za ukrajinsko vojsko predstavljajo problem zamenjave padlih vojakov. Izurjenega borca zamenja novinec, ki nima izkušenj s fronte, povzema ameriški časnik ukrajinskega poveljnika bataljona, ki je želel ostati anonimen. Medtem ko ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski opeva svoje vojake in njihovo hrabrost, naj bi se med pešaki postopno širil pesimizem, skepsa, da lahko hitro in uspešno izvedejo protiofenzivo, v kateri bi osvojili vzhodni del Ukrajine, ki ga je zavzela Rusija. Pred pomladjo in poletjem sicer dajejo upanje nemški in ameriški tanki, ki jih še niso vključili v boje.

Po drugi strani stanje v ruski vojski ni veliko boljše. Po ocenah britanskega obrambnega ministrstva je v Ukrajini razporejenih že 97 odstotkov redne ruske vojske, torej takšnih vojakov, ki so usposobljeni za boj.

Manevrskega prostora očitno ni veliko, zato pri Washington Postu postavljalo pod vprašaj uspešnost ukrajinske protiofenzive ali ruske ofenzive. Zelenski in njegovi generali pa še vedno najavljalo, da bo leto 2023 leto zmage, ko bodo ponovno osvojili tudi Krim.