Bela voda

Nevladna organizacija zaskrbljena: na Osapski reki se je pojavila pena

E. J.
25. 2. 2023, 10.54
Posodobljeno: 25. 2. 2023, 10.57
Deli članek:

Nevladna organizacija Alpe Adria Green je opozorila na peno, ki se je pojavila na Osapski reki, ki izvira v Osapski jami (tudi jama Grad) blizu vasi Osp na Primorskem. Krajani in Zeleni zahtevajo takojšnje ukrepe in analize vode.

Alpe Adria Green
Na Osapski reki se je pojavila pena, živali pa se v potokih menda ne napajajo več, poroča nevladna organizacija.

Kot še pišejo, "je Osapska reka vsaj po barvi sodeč še vedno hudo 'bolna'". Na začetku februarja so namreč poročali o neobičajnih, sivo-belih barvah pritokov Osapske reke, na katere je opozorila dolinska občinska svetnica Zelenih Tiziana Cimolino. Takrat je fotografirala od prahu in morda cementnih snovi belo obarvan hudournik Jurkovec, ki teče ravno po gradbišču drugega tira Divača-Koper in se izteka v Osapsko reko in dalje v Jadransko morje. Zdaj poročajo, da se je Osapski reki pojavila pena, nevladna organizacija Alpe Adria Green pa je zapisala, da sumijo, da priteka voda iz betonarne na gradbišču in da ugotavljajo, "da so snovi v njej nedvomno škodljive za vse organizme, ki živijo v vodi," so zapisali in dodali, da menda tudi živali, ki se napajajo v teh potokih, ni več na spregled. 

Osapska reka po slovenskem ozemlju teče nekaj več kot dva kilometra, pot nadaljuje po italijanskem ozemlju, kjer je regulirana in se po približno 4 kilometrih od državne meje v bližini naselja Milje izliva v Tržaški zaliv.