Sprememba vremena

Meja sneženja do nižin, ponekod bo zapadlo do 20 centimetrov snega

E. J.
25. 2. 2023, 10.10
Posodobljeno: 25. 2. 2023, 10.20
Deli članek:

Facebook/zajem slike
Meja sneženja se bo spustila do nižin - ponekod sneg ne bo zapadel, drugje ga bo tudi do 20 centimetrov.

Rok Nosan in Aleš Rozman z Meteoinfo sta podala napoved vremena v prihajajočih dne. Kot pravita, je po daljšem obdobju nadpovprečno visokih temperatur pred nami krajša epizoda spet bolj zimskega vremena. Hladnejši zrak je že preplavil severno stran Alp, zvečer in v noči na nedeljo pa se bo spustil tudi nad naše kraje. Sprememba vremena bo kar občutna, saj bomo danes ponekod na jugovzhodu še beležili temperature okoli 15 stopinj Celzija, v prihodnjih dneh pa bo tudi ob popoldnevih le nekaj stopinj nad ničlo.

Arso
Danes je oblačno in deževno, nato se bo zgodila hitra sprememba vremena.
Ponoči sneg do nižin

Ob spustu hladnejše zračne mase na južno stran Alp bo danes nad severnim Sredozemljem nastal manjši ciklon, ki bo s svojim obrobjem vplival tudi na vreme pri nas. Tako se bodo padavine, ki se bodo večji del dneva pojavljale v obliki krajevnih ploh, zvečer nekoliko okrepile in se ponoči prehodno razširile nad večji del Slovenije. Zapihal bo severovzhodni veter in meja sneženja se bo marsikje spustila do nižin.

Nekje nič, drugje 20 centimetrov

Sneženje ne bo posebej izrazito, do jutri zjutraj bo v večjem delu Slovenije tudi že ponehalo. Po nižinah tako ni pričakovati debelejše snežne odeje, marsikje na Štajerskem, v Prekmurju in v Ljubljanski kotlini verjetno sploh ne bo pobelilo. Večinoma deževalo bo tudi v nižjih delih Primorske, močneje snežilo pa le na skrajnem jugu in jugovzhodu države. Na Dolenjskem in v Beli krajini bo predvidoma zapadlo okoli 10, v višjih legah ter na Kočevskem in v delu Notranjske lokalno tudi več kot 20 centimetrov snega.

Arso
Arso je izdal opozorilo zaradi burje.
Opozorilo za burjo

Sprememba vremena bo na Primorsko prinesla močno burjo, ki bo do ponedeljka zjutraj na izpostavljenih mestih v sunkih dosegala hitrost od 100 do 120 kilometrov na uro. Precej vetrovno bo tudi drugod, še zlasti v višjih legah, kjer bodo nastajali snežni zameti.

Hladna zračna masa bo nad nami vztrajala večji del prihodnjega tedna, a kljub temu temperature po nižinah zaradi oblačnosti in vetra ne bodo zelo nizke. V večjem delu Slovenije bodo termometri ob jutrih pokazali le malo pod ničlo, ob popoldnevih pa bomo izmerili okoli 5 stopinj Celzija. Predvsem na jugovzhodu Slovenije bo do srede občasno še rahlo snežilo, vendar le v simboličnih količinah. Spet več sonca in manj vetra nam bo prinesla druga polovica tedna, ko bodo tudi temperaturna nihanja med nočjo in dnevom večja.