Redek pojav

VIDEO: Snežinke okoli napisa Hollywood, Kalifornija v primežu zgodovinske zime

E. J.
25. 2. 2023, 08.12
Posodobljeno: 25. 2. 2023, 09.42
Deli članek:

San Francisco je podrl 132-letni rekord z nizko temperaturo, ki je v petek zjutraj padla na 4 stopinje Celzija. Sneg pričakujejo celo v puščavi Mojave, v Los Angelesu pa so sneg videli po 30 letih.

Profimedia
Deček uživa v snegu v parku Yosemite nacionalnem parku v Kaliforniji.

V Los Angelesu, tudi okoli njegovega ikoničnega napisa Hollywood, padajo snežinke, medtem ko zimska nevihta ta konec tedna krepi ledeni oprijem južne Kalifornije, poroča BBC. San Francisco je podrl 132-letni rekordn z nizko temperaturo, ki je v petek zjutraj padla na 4 stopinje Celzija. Na desetine milijonov prebivalcev Golden Statea so opozorili pred snežnimi nevihtami, vetrom in poplavami. Neurja so zatemnila skoraj milijon nepremičnin od obale do obale. Glavna avtocesta na zahodni obali, Interstate 5, je bila delno zaprta južno od meje z Oregonom.

Ljudje so se čudili snegu

Los Angeles - mesto, ki slovi po svojih palmah in s soncem obsijanih bulvarjih - je prejelo prvo opozorilo o snežnem metežu po več kot treh desetletjih.
V petek so se ljudje v mestu čudili neznanemu prizoru snežnega naleta okoli napisa Hollywood na gori Lee. Toda drugje v Los Angelesu poplavlja, uradniki pa so opozorili na obsežne poplave v soseskah po vsej okoliški državi.

Profimedia
V Los Angelesu zaliva golf igrišča, dež že prehaja v sneg.

Nacionalna meteorološka služba (NWS) je opozorila, da bo "verjetno precejšnje sneženje v gorah s petka zvečer na zgodnjo soboto, kar bo močno vplivalo na potovanja in infrastrukturo. Možna so podrta drevesa in daljnovodi. Nižje lege lahko doživijo precejšnje sneženje na območjih, kjer je sneg neobičajen."

NWS je plavalce na svetovno znanih plažah v zvezni državi opozoril, naj se pazijo "močnih tokov in visokega deskanja".

V gorah lahko pričakujejo snežne padavine med 60 centimetrov in celo 2 metra, še poroča BBC.  Na nekaterih območjih so objavili opozorila pred snežnimi plazovi.

Profimedia
V petek so se ljudje v mestu čudili neznanemu prizoru snežnega naleta okoli napisa Hollywood na gori Lee, prizor pa je iz parka Yosemite.
Drugi deli Kalifornije, kjer pričakujejo redko snežno odejo, so puščava Mojave, dolina Santa Clarita in Inland Empire.V začetku tedna je neurje naneslo sneg dlje proti severu vzdolž zahodne obale, vključno z mestom Portland v Oregonu, kjer je bil eden najbolj snežnih dni v zgodovini.