Trpljenje

Drama na Primorskem: domačini primer zanemarjanja živali vzeli v svoje roke

Polona Krušec
25. 1. 2023, 11.03
Posodobljeno: 25. 1. 2023, 12.08
Deli članek:

Pri kmetu iz okolice Podgorja, naselja v slovenski Istri, nad Kraškim robom in ob zahodnem vznožju Slavnika, se po pričanju nekaterih okoliških prebivalcev že nekaj let dogajajo sumljive reči. Podgorca obremenjujejo z očitki o slabi skrbi za živali, medtem ko je bilo za veterinarsko inšpekcijo, saj ga je obravnavala že vsaj dvakrat, »vse v redu«.

Facebook
"Dva telička sta zmrznjena ležala v senu," je šokirana poročala očividka

Na hribu Kuk ima enega od pašnikov z govedom in tisti, ki so živali videli, trdijo, da so zaradi pomanjkljive oskrbe v slabem stanju. Na to, kar se dogaja, je na Facebooku opozorilo Društvo za zaščito konj iz Velenja, ki ga je o stanju živali obvestila neka Primorka. Sporočila je: »Čeprav sem klicala policijo, inšpekcijo in lastnika, se ni odzval nihče. Lastnik me je še nahrulil, naj se brigam zase. Kravo smo dvignili pokonci, a se je po treh urah zvrnila na bok in ni več vstala. Dva telička sta zmrznjena ležala v senu. Živali so na golem hribu, zavetja je zelo malo in niso v dobrem stanju. Lokacija je hrib Kuk, proti hribu Lačna. Ne vem več, na koga naj se obrnem. Inšpektor mi je rekel samo, da so obvestili vse in naj se poberem domov.« Objavi na Facebooku je društvo priložilo še njene posnetke obnemoglih živali.

S sinom naj bi prihajal na pašnik le enkrat na teden

Po naših informacijah gre za govedorejca G. P. iz okolice Podgorja, ki so ga domačini zaradi vprašljive skrbi za živali pristojnim v zadnjih letih prijavili že vsaj dvakrat, leta 2018 in 2021. Leta 2021 je imel govedo na pašnikih nad Podgorjem, med Goličem in Lipnikom. Domačin je takrat naletel na neprijetne prizore zanemarjene živali oziroma napol zmrznjene razpadajoče kadavre. »V pol ure, kolikor sem se zadržal na planoti, sem opazil tri kadavre, med drugim kadaver breje telice. Očitno sta sredi kotenja poginila oba, mati in mladič,« je takrat opisal, kar je videl, in dodal, da govedu ni bila na voljo niti voda, poleg tega so bile živali prepuščene mrazu.

»Skrben kmet je na pašniku vsaj dvakrat na teden. Oče oziroma sin pa prihajata gor mogoče enkrat tedensko,« je takrat dodal domačin. Sprašuje se, kako je mogoče, da govedorejec za ekološko rejo dobiva evropske subvencije, nihče pa nato ne preverja, kaj se dejansko dogaja na pašnikih.

Dreamstime
Govedorejec je vse obtožbe do zdaj zanikal. O zadnji se še ni izrekel.

Kako se je odzval kmet

Na očitke iz leta 2021 je rejec G. P. dejal, da »to ni nič takšnega«. Pogini v prosti reji se po njegovem prepričanju lahko zgodijo. »Nekatere živali so pač slabotne. Seveda to ni bilo ne prvič ne zadnjič. Vsaj enkrat na leto imamo takšen primer. Zavračam pa očitke o slabi skrbi za živali. Prijavlja me nekdo, ki je zavisten,« dogajanje opravičuje obremenjenec.

Opozoril je še na vremenske razmere. »Zdaj sta gori sneg in močan veter. Težko je priti tja. Na prosti paši imamo 35 glav živine. Ogrožajo pa jo tudi divje zveri, medved, volk in šakal. Pričakoval sem, da bomo s tamkajšnjimi lovci bolje sodelovali, a kaže, da ni tako,« je bilo njegovo pojasnilo pred dvema letoma.

Voda je, krma tudi

S primerom so bili omenjenega leta seznanjeni tudi na Policijski upravi (PU) Koper, poleg njih pa še veterinarska uprava oziroma njihova inšpekcija. Ugotovitve slednje so bile povsem v nasprotju z opažanji domačinov. Inšpekcija je namreč postopek zaključila s sklepom, da so živali v dobri kondiciji in primernem zdravstvenem stanju. »Na paši imajo pitno vodo, seno v krmišču in zatočišče,« so takrat izjavili za medije. Enako, da torej kršitev niso zaznali, so ugotovili na terenskem ogledu pašnika leta 2018.

Facebook
Šibka krava je bila sposobna samo ležanja.

Primer je te dni na Facebooku komentirala tudi zaščitnica živali Jadranka Juras, sicer glasbenica, ki je ministrstvo za kmetijstvo in okolje vprašala, do kdaj še bodo dovolili tako malomaren in aroganten odnos svojih inšpektorjev, ter dodala, da je »dovolj zgodb o neukrepanju inšpekcije«.

Ne samo govedo

S PU Koper so nam sporočili, da o zanemarjanju govedi na hribu Kuk, o katerem poroča Društvo za zaščito konj, niso prejeli prijave o kršitvah: »Je pa glede konkretne zadeve nadzor izvajal veterinar Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR), o čemer nas je uprava tudi seznanila. Če bodo zaznali kršitve zakona o zaščiti živali ali kaznivo dejanje, bodo o tem obvestili tudi našo policijo.«  UVHVVR nam na novinarako vprašanje, kaj so ugotovili v postopku, še ni odgovorili.

S te policijske uprave so sicer javili, da so v ponedeljek prejeli neko drugo prijavo o mučenju živali. »Obravnavali smo prijavo pobega dveh konjev iz vasi Abitanti. V zadevi so bili ugotovljeni elementi kršitve zakona o zaščiti živali, sledi predlog drugemu prekrškovnemu organu – UVHVVR,« so povedali. Neuradno smo izvedeli, da sta tudi pobegla konja last kmeta, ki ga bremenijo zanemarjanja goveda. Kaj točno je bilo narobe s konji oziroma skrbjo zanje, še ugotavljamo.