Ohladilo se bo

Na pohod v snežno idilo? Nikar, Arso opozarja, da na pohodnike preti velika nevarnost!

S.R.
25. 1. 2023, 10.29
Posodobljeno: 25. 1. 2023, 10.40
Deli članek:

Agencija RS za okolje (Arso) tudi danes opozarja na veliko nevarnost snežnih plazov v večjem delu slovenskih gora, zlasti nad nadmorsko višino približno 1500 metrov.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Kot so pri agenciji Arso pojasnili že včeraj, je v gorah v dobrem tednu dni zapadlo ogromno snega, ponekod tudi več kot meter, a izdatne snežne pošiljke ni bilo deležno samo visokogorje, temveč tudi sredogorje in nižji hribi po vsej državi.

Glede na zadnje informacije, razpoložljive na spletišču Arsa, velika nevarnost snežnih plazov, torej nevarnost 4. stopnje, danes velja za osrednje Julijce, zahodne in vzhodne Karavanke ter Kamniško-Savinjske Alpe. Znatna nevarnost oziroma nevarnost 3. stopnje velja za južne in zahodne Julijske Alpe. Pri Arsu so še navedli, da obilnejšega sneženja v tem tednu sicer ne pričakujejo več, a bo še vedno pihal severovzhodnik, ki se bo konec tedna znova okrepil in bo znova prenašal sneg. Ker se bo še dodatno ohladilo, bo 3. stopnja nevarnosti snežnih plazov vztrajala dlje časa. Tistim, ki bi se po četrtku vseeno podali na sneg, svetujejo, naj izberejo »položnejša, neplazovita pobočja,« ter se izogibajo strmih grap in grebenov. Prav tako jim svetujejo, da ostanejo pod gozdno mejo, kjer je veter imel manjšo moč. Opozorili so še, da je močno snežilo tudi v Avstriji, zato so razmere tam podobne.

Arso
V gorah velja velika nevarnost snežnih plazov.

Ponoviti velja tudi njihovo ponedeljkovo opozorilo, da so v gorah zlasti nevarna »pobočja nad gozdno mejo, kjer veter prenaša sneg in gradi nove snežne nanose.« Že majhna obremenitev je lahko dovolj, da se sproži kložast snežni plaz, pri čemer se plazovi na strmih pobočjih prožijo tudi spontano. »V stari snežni odeji, ki je sedaj skrita pod debelo snežno odejo novega snega, so zlasti na osojnih pobočjih prisotne šibke plasti, ki lahko na posameznih mestih ob dodatni obremenitvi tudi popustijo,« so opozorili ter dodali, da se to lahko zgodi predvsem tam, kjer je zaradi vpliva vetra novega snega manj. Pod nadmorsko višino približno 1500 metrov so nevarna predvsem strma travnata pobočja.

Konec tedna nova ohladitev

Danes bo sicer pretežno oblačno, predvsem na Primorskem in v goratem svetu pa se bo delno razjasnilo, napovedujejo meteorologi Arsa. Pihala bo šibka do zmerna burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 1 do 4, na Primorskem od 7 do 10 stopinj Celzija. Jutri bo na Primorskem pretežno jasno, pihala bo šibka do zmerna burja. Drugod bo precej oblačno, a povečini suho vreme. Najnižje jutranje temperature bodo od -5 do 0, najvišje dnevne od -1 do 3, na Goriškem in ob morju okoli 8 stopinj Celzija. V petek in soboto bo zmerno do pretežno oblačno, več jasnine bo v zahodnih krajih. Ponekod bo pihal severovzhodni veter, na Primorskem zmerna burja.

Glede na 10-dnevno modelsko napoved, ki jo pripravlja Arso, se bo konec tedna znova znatno ohladilo, pri čemer bo mraz nabolj pritiskal v ponedeljek, ko se bodo jutranje temperature v delih Slovenije spustile tudi pod -10 stopinj Celzija.

Arso
Modelska napoved za naslednjih 10 dni.