"Last minute" je nevaren

Slovenci in dopust: Najraje na Hrvaško in v Grčijo, a je treba rezervirati čimprej

P.K.
25. 1. 2023, 09.44
Posodobljeno: 25. 1. 2023, 09.53
Deli članek:

S Turistično agencijo Sonček smo spoznavali potovalne navade Slovencev in ugotovili, da rezervacij letovanj ne delajo več zadnji hip, ampak raje pol leta ali celo več preden nameravajo odpotovati. Ta značilnost domačega turista je novost.

Dreamstime
Med Slovenci je kot poletna destinacija poleg Hrvaške zelo priljubljena Grčija.

Hrvaška je za Slovence še vedno ena od najbolj priljubljenih turističnih destinacij, poroča Sonček. Zanimiva sprememba, kar se naše južne sosede tiče, je, da so se njeni gostje navadili svoj dopust rezervirati čim prej - na začetku leta, zato Sonček poziva k zgodnji rezervaciji, a ne samo Jadrana, marveč tudi drugih sredozemskih destinacij.

Slovencem je po besedah Sončka to že kar prišlo v kri in načrtovanje oddiha po principu "last minuten" ni več tako priljubljeno. "Očitno so turisti ugotovili, da ima zgodnja rezervacija ogromno prednosti, med katere spadajo popusti in večja izbira nastanitev," razlagajo na agenciji.

Brez tveganja

Tudi letos so nekateri že pohiteli. "Predvsem tisti, ki so dobro vedeli, kaj želijo; denimo točno določeno sobo, ali apartma na željeni legi in podobno. Če rezervacijo izpeljemo poleti, so nam takrat na voljo le ostanki, s katerimi se moramo sprijazniti," svari Sonček. "Za Hrvaško se je že dve leti zapored izkazalo, da poleti oz. tik pred njim, izbira nastanitev ni več tako velika. Poleg tega so kapacitetam, ki so še bile na voljo, cene ekstremno narasle; celo za dvakrat oz. trikrat so se povečale," so povedali na Sončku.

Dodali so, da se zavedajo, da je januarska rezervacija za marsikoga še prehitra, zato so se v njihovi agenciji  prilagodili in uvedli brezplačno odpoved. "V kolikor pride karkoli vmes, pa tudi če si potniki samo premislijo, lahko do 14 dni pred odhodom aranžma odpovedo in pri tem denar dobijo vrnjen. Obračunajo se jim le minimalni administrativni stroški," pojasnijo. Če pa imamo rezervirane počitnice v Sredozemlju, so pogoji malo drugačni, a še vedno ugodni v primeru odpovedi, saj imajo organizatorji potovanj tako imenovano Flex tarifo, kar predstavlja znesek, "ki ga ob rezervaciji doplačate in nam omogoča možnost odpovedi npr. dva do tri tedne pred predvidenim odhodom. Flex tarifa znaša okoli 20 evrov in več."

Dreamstime
Hrvaška je za Slovence še vedno ena od najbolj priljubljenih turističnih destinacij.

All inclusive hoteli so "in"

Zanimalo nas je tudi, kaj za cene na Hrvaškem pomenita inflacija in uvedba evra. Dejali so, da agencije turistične pogodbe sklepajo že eno poletje prej, ali vsaj jeseni, kar pomeni, da so bile podpisane pol leta pred uvedbo evra, tako so cene še stare. "Imamo zakupljeno določeno število kapacitet in dokler so te na voljo, podražitev ne bo. A do poletja agencije te zakupljene kapacitete že razprodamo in ko prosimo za dodatne, ceno določi hotelir. In zato so bile že dve poletji cene, v primeru rezerviracij junija ali julija, tako visoke," so povedali.

Zgodnja rezervacija dopusta nam bo prihranila veliko kasnejših skrbi, predvsem pa tudi denarja.

Pojasnili so še, da v turizmu, sploh, ko govorimo o Sredozemlju, vse bolj prihaja do fleksibilnih cen. "Nobena cena se ne obdrži več kot teden ali dva. Gre za globalno razmišljanje in tukaj smo nemočni, treba se je enostavno prilagoditi. Edina garancija dobre cene je torej zgodnja rezervacija, kar je do konca januarja. Pri rezervacijah, ki jih opravimo februarja in marca se popusti in tudi denimo ugodnosti za otroke, že zmanjšajo."

Sonček naniza še venček najbolj vročih letošnjih poletnih destinacij na Hrvaškem, ki so Umag, Poreč, Zadar z okolico, Biograd, Omiš ter otoki Krk, Lošinj, Brač, Hvar in Korčula. "Priljubljenost pa narašča tudi all inclusive hotelom, kamor rade zahajajo predvsem družine, saj imajo tako pod nadzorom družinski počitniški proračun; s seboj ne potrebujejo veliko dodatnega denarja. Rečemo, da so all inclusive počitnice počitnice brez denarnice. Na Hrvaškem so all inclusive hoteli vse kvalitetnejši, a za tiste prave je treba iti v Turčijo in Egipt. To sta še dve nepogrešljivi destinaciji," so še dejali.

Dreamstime
Prednosti zgodnje rezervacije so popusti, večja izbira nastanitev

Direktni leti do Grčije

Po njihovo smo Slovenci zaljubljeni v grške otoke. V Sončku letos najbolj stavijo na Kreto. "Ob vseh klasičnih čarterjih sta bila vzpostavljana še dva dodatna leta za Antalijo in Kreto iz Ljubljane, kjer so cene še posebej ugodne in kjer organizator garantira, da ne bo prišlo do zvišanja cen zaradi podražitve goriva," so povedali na agenciji. "Tisti, ki pa jim veliki resorti z bogato infrastrukuro ne ustrezajo, ker so bolj raziskovalni tip popotnika, pa bodo najbolj uživali na grških otokih. Če poletite iz Ljubljane, je enostavno dosegljivih preko dvajset otokov. Nekateri celo z direktnim letom, drugi z dodatnimi transferji."