Ne želijo na teren

FOTO: Zagrebčani se dušijo v gorah smeti

S.R.
25. 1. 2023, 09.45
Posodobljeno: 25. 1. 2023, 12.16
Deli članek:

Središče Zagreba, kjer se danes nadaljuje stavka komunalnih delavcev, je še vedno polno smeti.

Luka Stanzl/PIXSELL/BOBO
Smeti na ulicah Zagreba čakajo na odvoz.

Uslužbenci zagrebškega komunalnega podjetja Čistoća se tudi danes niso odpravili po ulicah hrvaške prestolnice, čeprav so včeraj z upravo podjetja sklenili delni dogovor. Zagrebške ulice so tako še naprej polne smeti, ki čakajo na odvoz. »Niti tretja niti prva izmena ne bosta odšli na teren,« je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina že sinoči naznanil Sabahudin Sedić, sicer eden od delavcev v podjetju. Dodal je, da še naprej držijo drug z drugim ter da od zahtev ne bodo odstopali.

Luka Stanzl/PIXSELL/BOBO
Smeti na ulicah Zagreba čakajo na odvoz.

Stavka komunalnih delavcev, ki zahtevajo predvsem povečanje količnikov za določitev osnovne plače za najslabše plačane uslužbence in voznike smetarskih vozil, tako poteka že tretji dan. Uprava podjetja, ki je doslej izpolnila pet od njihovih 11 stavkovnih zahtev, vključno z zahtevo po nabavi nove in ustrezne delovne opreme, te zahteve po zvišanju količnikov zaenkrat še ni naslovila. Dokler tega ne bo storila, se delavci po navedbah predsednice sindikata Čistoće Mirjane Kaltak na delo ne bodo vrnili. V sindikatu za nastale razmere krivijo tako upravo podjetja kot zagrebškega župana Tomislava Tomaševića.

Vse skupaj se je sicer začelo z izredno odpovedjo delovnega razmerja trem delavcem, ki so v isti tovornjak razvrstili različne smeti. Začeli so se protesti, nato so se začele pojavljati dodatne zahteve delavcev, ki jih je trenutno 11. Trije odpuščeni delavci so se medtem že vrnili na delovna mesta.