»VIihravi« fantje

Peterle, Janša, Rupel in Kacin grozijo z "akcijskim načrtom"

S.R.
24. 1. 2023, 14.07
Posodobljeno: 24. 1. 2023, 19.11
Deli članek:

Polemika o združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine Slovenije se je razplamtela. V Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) vlado pozivajo, naj odločitev o združitvi spremeni, sicer bodo sledile posledice.

Bobo
Dimitrij Rupel, Janez Janša, Lojze Peterle in Jelko Kacin.

Združitev obeh muzejev v enoten zavod, in sicer Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije, je v delu javnosti in politike že naletela na negativen odziv. V polemiki so najglasnejši in najostrejši v združenju VSO, ki je ministrico za kulturo Asto Vrečko tudi pozivalo k preklicu te odločitve. Da naj tega predloga ministrice ne sprejmejo, so pozivali tudi vlado, a je vlada zadevni sklep o združitvi prejšnji četrtek vendarle sprejela. Danes so v VSO zapretili tudi s posledicami.

Sledil bo »akcijski načrt«

Na združitev obeh muzejev so se danes znova ostro odzvali v VSO. Na novinarsko konferenco so poslali težko konjenico. O pereči temi so namreč spregovorili predsednik VSO Lojze Peterle, predsednik SDS in član predsedstva VSO Janez Janša, nekdanji državni sekretar Jelko Kacin ter nekdanji direktor Javne agencije za knjigo in prav tako član predsedstva VSO Dimitrij Rupel.

Prvi je spregovoril Peterle, ki je dejal, da združenje VSO združuje nekaj tisoč ljudi, ki so se »tako ali drugače borili za samostojno Slovenijo« in ki jih je odločitev vlade prizadela. Peterle je ta ukrep te vlade označil za »oblastno lomastenje in grobo uveljavljanje politične sile,« ki je v svoji karieri še ni doživel. Izpostavil je, da je bila osamosvojitev »edinstvena« in ni bila »samo stvar desnice.« Po navedbah Peterleta želi vlada »osamosvojitev odigrati kot element dodatne slovenske polarizacije.« Dejal je, da ta polarizacija ne bo škodovala le vsej Sloveniji, temveč bo imela posledice tudi za samo vlado. Pri VSO zadevo jemljejo zelo resno, je poudaril Peterle in zapretil, da bodo, če vlada odločitve ne bo spremenila, »začeli izvajati tako imenovani akcijski načrt v obrambo samostojnega muzeja osamosvojitve in same osamosvojitve.« Več podrobnosti o akcijskem načrtu Peterle ni razkril, a je dejal, da »ima več elementov, ne samo kakšnega zborovanja.«

Zataknilo se jim bo v grlu

Da je ministrica z napovedjo združitve storila več, kot ji je dovoljeno, celo več kot ministri v času socializma, je prepričan Rupel, ki je poudaril, da se je »poigrala z državo in samoodločbo slovenskega naroda, torej plebiscita.« Po Ruplovem mnenju želi vlada Roberta Goloba prevzeti zgodovino. Kacin je ob tem dodal, da osamosvojitev ni enodnevno dejanje, temveč da gre za proces demokratizacije, ki je »pripeljal do demokratičnih sprememb, do prvih demokratičnih volitev, ki je pripeljal do inkluzivnosti tistega dela političnega telesa, ki do večstrankarskega sistema ni imel nobene možnosti politično participirati, razen znotraj tako imenovane Socialistične zveze delovnega ljudstva Slovenije«. Poudaril je, da združitev muzejev »ni dejanje ene ministrice, to je odločitev vlade,« ki pomeni zgodovinsko napako in aroganco. Vlada se je odločila, da »pogoltne nekaj, kar se ji bo zataknilo v grlu,« je bil slikovit Kacin.

Janša pa je poudaril, da si je v času plebiscita slovenski narod dejansko edinkrat v svoji zgodovini pisal sodbo sam. Izpostavil je, da to dejanje ni bilo zgolj podvig ene politične opcije, ter dodal, da »če si kakšen dogodek v slovenski zgodovini zasluži dostojno obeležitev, potem je zagotovo to dogodek, ko smo bili Slovenci enotni«.

V NSi so po odločitvi vlade o združitvi muzejev začeli pripravo interpelacije zoper ministrico Vrečko. Na novinarsko vprašanje, ali bodo v SDS prispevali podpise pod njo, je Janša povedal, da »bi bila interpelacija zoper ministrico upravičena ali pa zadostna ali pa dovolj močan odziv do časa, dokler je obstajal zgolj predlog ministrstva, ne pa tudi sklep vlade«. »Gre za sklep vlade in gre za neko drugo raven,« je še povedal po poročanju STA. V VSO bodo več podrobnosti o tako imenovanem akcijskem načrtu razkrili po 10. februarju.

Bobo
Ministrica Asta Vrečko se interpelacije veseli.

Ministrica: Gre za manipulacije, še več pomislekov je bilo ob ustanovitvi

S komentarjem na njihove današnje napovedi se je že odzvala ministrica Vrečko, ki je njihovo retoriko glede združevanja obeh muzejev na današnji novinarski konferenci označila za »vihravo.« Po njenih besedah gre za navadno »manipuliranje,« da gre pri tem za kakršno koli ukinitev. »Gre za združevanje dveh javnih zavodov, kjer ostanejo vsi programi enaki, tudi zaposlitve in načrt dela in tako naprej. Torej samo dva javna zavoda se združita v nov javni zavod, popolnoma nič drugega.«

Po njenih navedbah vlada sledi strokovnim pomislekom, ki so se pojavljali že ob ustanovitvi Muzeja slovenske osamosvojitve. Med drugim so se pojavljali pomisleki, da muzej nima ustreznega prostora, »nima niti svoje ustanovne zbirke, kajti artefakti so že v različnih muzejih.« »Z zbiranjem se je pravzaprav začelo že leta 1991 in prva razstava na temo slovenske osamosvojitve je bila v Mariboru prav tega leta.« Ministrica je poudarila, nikakor ne gre za »kako sistemsko zanemarjanje, se pa strinjamo, da je po več kot 30 letih nastopil čas, da v muzeju še sistemsko okrepimo ta čas naše zgodovine.«

Kot je še pojasnila ministrica, lahko razumejo tudi »politične argumente nestrinjanja, ki pa so bili na drugi strani še toliko številčnejši, to moramo povedati, ob ustanovitvi muzeja v času korone, brez javne razprave in tudi z velikim nasprotovanjem.« Kar zadeva interpelacijo, je ministrica Vrečko poudarila, da se je lahko zgolj veseli, saj lahko »razpravlja o muzejih, zgodovini muzejev, ustanavljanju in muzejskih zbirkah več kot en dan.« Verjame, da bo v državnem zboru, kjer bo lahko predstavila vse argumente, potekala zanimiva razprava.