kriminalistična preiskava

Celjanu drogo na dom dostavljale dostavne službe

R.T.
24. 1. 2023, 12.49
Posodobljeno: 24. 1. 2023, 16.24
Deli članek:

Substance je prepakiral in z njimi zalagal preprodajalce.

Primož Lavre, Profimedia
48-letnik s Celjskega je od maja lani organiziral nakup, hrambo in prodajo psihoaktivnih substanc.

Celjski kriminalisti so zaključili večmesečno preiskavo kriminalne združbe, v okviru katere so prostost odvzeli šestim osebam, osumljenih neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami. Dve osebi so privedli k preiskovalnemu sodniku, ki jima je odredil pripor, štiri so po opravljenih preiskovalnih dejanjih izpustili na prostost.

Kot so ugotovili, je 48-letnik s Celjskega od maja lani organiziral nakup, hrambo in prodajo novih psihoaktivnih substanc, ki so v skladu z Uredbo o razvrstitvi prepovedanih drog prepovedane. Substance je naročal in plačeval prek spletnih platform v tujini, droge so mu na naslov bivanja dostavljale družbe, ki se ukvarjajo s paketno dostavo. Osumljeni je substance prepakiral in jih fizično ali preko dostavnih služb dostavil preprodajalcem iz širšega območja Ljubljane, Kopra, Celja in Maribora.

Osumljeni je prodajal prepovedane substance 2-MMC, 3-CMC, 4-CMC in GBL, ki je intramulekularni ester gama hidroksi butanojske kisline (GHB) in je kot taka prepovedana.

Kriminalisti so med preiskavo zasegli približno 700 gramov prašnatih in kristalnih delcev prej navedenih psihoaktivnih substanc ter osem litrov GBL-ja, ki se sicer na spletnih platformah v tujini prodaja kot industrijsko čistilo. Slednje se pri uporabnikih dozira v manjših količinah, nekje med 0.3 in 0.9 mililitra.

Osumljenemu so zasegli tudi osebni vozili.