Mraz

Severna Koreja svari pred ekstremnim vremenom

J.P.
24. 1. 2023, 11.25
Posodobljeno: 24. 1. 2023, 11.29
Deli članek:

Severnokorejske oblasti so izdale opozorilo pred ekstremnimi vremenskimi razmerami v državi.

Profimedia
Elektrika izven Pjongjanga ni nekaj samoumevnega.

Korejski polotok je ukleščen v mraz. Na severu, ki velja za najbolj obubožano območje, bi se lahko živo srebro spustilo do 30 stopinj Celzija pod lediščem, obalnim predelom pa pretijo siloviti vetrovi.

Pred mrazom svari tudi Južna Koreja, nizke temperature pa izkušajo tudi na severu Kitajske. Nič drugače ni na Japonskem, kjer si ta teden obetajo najnižje temperature v desetletju.

Le malo je znanega o tem, kakšne posledice ima mraz v Severni Koreji. Elektrika izven Pjongjanga ni nekaj samoumevnega, gospodinjstva v Severnem in Južnem Hamgjongu, ki veljata za najrevnejši provinci Severne Koreje – obe se nahajata na njenem severu – pa naj bi se v zimskem času grela s kurjenjem lesa in posušenega rastja. NK News poroča tudi, da naj bi ljudje tam za izolacijo pred mrazom na vratih in oknih uporabljali plastične ovoje.

Radio Free Asia je decembra poročal, da so proti koncu lanskega leta izginili številni ljudje, ko se je država znašla v hladnejšem obdobju. Marsikateri od njih naj bi umrl bodisi od lakote bodisi od mraza.

Težki časi

Pomanjkanje hrane v Severni Koreji naj bi bilo najhujše od vsesplošne lakote v 90. letih prejšnjega stoletja.

A to ni edina tegoba, ki je to od preostanka sveta odrezano državo pestila v zadnjih letih. Leta 2019 so sporočili, da trpijo najhujšo sušo v skoraj štirih desetletjih, Združeni narodi pa so poročali, da je do 10 milijonov Severnokorejcev tistega leta živelo od le 300 gramov hrane na dan. Leta 2020 je sledilo pet silovitih tajfunov, ki so poškodovali zgradbe, ceste, tovarne in vodno napeljavo. Brez strehe nad glavo je ostalo na tisoče državljanov.