Snegolom

Na terenu vse razpoložljive ekipe, brez elektrike na tisoče gospodinjstev

S.R./STA
24. 1. 2023, 09.43
Posodobljeno: 24. 1. 2023, 10.22
Deli članek:

Gasilci in delavci elektro podjetij po Sloveniji še vedno odstranjujejo posledice včerajšnjega nadvse pestrega vremenskega dogajanja.

PGD Šempeter v Savinjski dolini
Gasilci so v naselju Zalog pri Šempetru v občini Žalec odstranjevali podrta drevesa.

Velika količina novozapadlega snega in dežja je namreč povzročila poškodbe na elektro distribucijskem omrežju v več delih Slovenije. Poleg območja, ki ga pokriva Elektro Ljubljana, je bilo izpadov napajanja z električno energijo deležno tudi širše območje Elektra Maribor in Elektra Celje. Čez noč je ostalo brez elektrike več tisoč odjemalcev.

»Vse ekipe so bile ves dan na terenu in se trudile najti in odpraviti čim več napak. Hkrati pa so se sodelavci trudili zmanjšati število odjemalcev, ki so brez napajanja z električno energijo s preklopitvami in izločevanjem okvarjenih sektorjev,« so sporočili iz Elektra Maribor.

Čez noč je ostalo brez napajanja z električno energijo okoli 5000 odjemalcev na območju med Pohorjem in Kozjakom, nekaj manjših območij na območju Ptuja in Haloz ter na območju Poljčan in Zbelovega.

Ekipe Elektra Maribor so na terenu že od zgodnjega jutra. »Sodelavcem na območjih z več napakami so že prišli na pomoč sodelavci iz drugih delov, ki jih snežna ujma ni tako dosegla. Gibanje po gozdovih, kje je glavnina okvar, je sicer zaradi loma vej in dreves izredno nevarno. Vsi se trudijo odpraviti napake v najkrajšem možnem času, da se vsem odjemalcem zagotovi oskrba z električno energijo,« so poudarili v podjetju.

Na terenu vse ekipe Elektra Celje

Na Celjskem, kjer je v ponedeljek v nižje ležečih predelih zapadlo več kot 15 centimetrov snega, v višje ležečih pa še več, so se zadeve danes zjutraj umirile. Ceste so splužene in prevozne. Zaradi mokrega snega in posledično podrtih dreves je bilo na območju Elektra Celje ob 6. uri brez elektrike še vedno 1822 odjemalcev, so za STA povedali v družbi. Na terenu so vse elektromontažne ekipe Elektra Celje, ki se trudijo čim prej odpraviti okvare na daljnovodih.

Vodja celjske zimske službe Damjan Maček je dejal, da je na cestah, zlasti v višje ležečih predelih snežna brozga, a so ceste prevozne z zimsko opremo. V ponedeljek so imeli veliko dela tudi zaradi snegoloma, cel dan pa so bile njihove ekipe na terenu in odstranjevale podrta drevesa.

Elektro Celje svetuje odjemalcem, naj se izognejo poškodovanim območjem. Prav tako naj se ne dotikajo delov električnih napeljav in naj z napravami ravnajo, kot da so pod napetostjo.

Na Koroškem zaprtih več cest in šola Ojstrica

Veliko težav je bilo tudi na Koroškem, kjer se sneženje trenutno umirja. Zaradi odstranjevanja podrtih dreves je zaprtih več cest, med drugim proti prelazu Radelj in iz Slovenj Gradca proti smučišču Kope. Ob 6. uri je bilo na Koroškem brez elektrike več kot 700 odjemalcev Elektra Celje. Skladno s priporočilom civilne zaščite danes pouk za šolarje na Ojstrici poteka na daljavo.

Zaradi napovedanih obilnejših snežnih padavin je civilna zaščita Občine Dravograd v ponedeljek zvečer izdala priporočilo, da je danes in v sredo šola na Ojstrici, ki je podružnična šola OŠ Neznanih talcev Dravograd, zaprta, pouk pa se izvaja na daljavo.
»Tako smo se dogovorili, potem pa bomo videli, če se bodo razmere umirile in se bodo lahko vse hribovske ceste normalno splužile, se bo šola odprla za pouk,« je danes povedal župan Občine Dravograd Anton Preksavec, ki je v ponedeljek zvečer informacijo o tem objavil na družbenem omrežju.

Sneg je težak, podirajo se drevesa

Minulo noč sicer po dolinah na Koroškem ni zapadlo zelo veliko novega snega, ponekod je deloma deževalo, deloma snežilo, na višje ležečih območjih pa je zapadlo več novega snega. Je pa sneg zelo težak, zaradi česar so se in se še podirajo drevesa, težave so zato na cestah in pri distribuciji električne energije.

Ponoči je bilo največ težav na območju Kaple, kjer so prebivalci še vedno brez električne energije in telefonskega signala, poleg tega pa je trenutno zaradi podrtih dreves največ težav na območju občin Ravne na Koroškem, Prevalje in Muta, kjer posredujejo pristojne službe in gasilci, ki nudijo pomoč, je navedla vodja slovenjgraškega regijskega centra za obveščanje Nada Jeseničnik Krajnc.

Na območju slovenjgraške distribucijske enote Elektra Celje je bilo danes ob 6. uri največ odjemalcev brez električne energije na območju Mežice, in sicer 253 odjemalcev, brez elektrike pa so bili še odjemalci na območju Vuhreda, Remšnika, Dravograda, Raven in Doliča ter na Kopah.