O domnevni aferi

Golob Mahniču in SDS: Očitno ne morete preboleti 24. aprila

S.R./STA
24. 1. 2023, 11.29
Posodobljeno: 24. 1. 2023, 16.25
Deli članek:

V državnem zboru se je danes nadaljevala redna seje s poslanskimi vprašanji predsedniku vlade Robertu Golobu. Nepresenetljivo ni šlo brez vprašanj, povezanih z domnevno korupcijsko afero na Kosovu

Sašo Švigelj
Robert Golob

V to domnevno afero, ki se vleče že iz časa pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami, a se nikamor ne premakne, naj bi bil glede na poročanje medijev, ki so blizu SDS, vpleten premier. Vprašanje je postavil poslanec SDS Žan Mahnič, ki je uvodoma povedal, da »tuji mediji o Sloveniji pišejo kot o državi klientelizma in korupcije, ki naj bi segal v sam vrh slovenske politike. Kot glavnega akterja v spirali kriminalnih dejanj pa omenjajo prav vas, predsednika vlade.« Golobu je očital, da državo, pred tem pa podjetje Gen-I, razume kot peskovnik, »v katerem se po mili volji igrate brez pravil«.

Predsednik vlade se je po Mahničevih besedah znašel v mednarodni finančni preiskavi zaradi nakazil podjetja Gen-I v tujino. »Na podlagi takrat objavljenih dokumentov je bilo vidno, da je podjetje Gen-I v letih 2019 in 2020 zasebnemu podjetju MB Consulting, ki je bilo ustanovljeno nekaj dni pred prvo transakcijo, nakazalo okoli 600.000 evrov, lastnik Martin Berišaj pa je denar sproti dvigoval,« je dejal Mahnič. Berišaj je bil po besedah opozicijskega poslanca prepoznan kot finančna mula, ki naj bi denar nosila nazaj k Robertu Golobu.

»V zadnjih tednih številni mediji razkrivajo nove zgodbe in objavljajo nove transakcije. V državah Zahodnega Balkana se ustanavljajo parlamentarne preiskovalne komisije, pri tem pa vse s prstom kažejo na vas,« je še dejal in Goloba med drugim vprašal, če Berišaja pozna oziroma ali mu je ta nosil denar.

Z nekom se dobro pozna, a ne z njim

»Fascinantno je poslušati vaše konstrukte, ki so v celoti izmišljeni. Vedno znova se človek vpraša, ali boste kdaj preboleli 24. april. Očitno ga ne morete,« mu je odgovoril Golob, s čimer je ciljal na zadnje parlamentarne volitve, na katerih je slavila Golobova stranka Gibanje Svoboda. »Vse to, kar govorite, ste v predvolilni kampanji lansirali vi, vaše strukture pod vašim neposrednim vodstvom,« je Mahniča opomnil Golob, pri čemer ga je opozoril, da je »24. april že mimo, mogoče bi bilo fajn pogledati na koledar.« Golob je spomnil, da je bil glede domnevne afere soočen tudi v eni od oddaj na Televiziji Slovenija. »V tej oddaji se je ponavljajo ime Martin Berišaj, za katerega sem pozneje izvedel, da gre za kosovskega veleposlanika v Zagrebu. Naj bi pa denar pral in nosil ne vem, kam,« je nadaljeval Golob.

»Preprost pogled na Google, ko vtipkate njegovo ime, pokaže, da ne obstaja nobena njegova slika z mano. Jaz ga ne poznam, nikoli ga nisem srečal, kar je za medije potrdil tudi sam,« je izpostavil v odgovoru na Mahničevo poslansko vprašanje. »Se pa zelo dobro pozna s kom? S spoštovanim poslancem Janezom Janšo. Njemu je obljubljal na prejšnjih parlamentarnih volitvah zvestobo in podporo kosovskih državljanov, ki živijo v Sloveniji,« je sklenil Golob, Mahniču in stranki SDS pa je položil na dušo: »preberite si Google, zelo enostavno, ne rabite se ukvarjati s fabriciranimi zgodbami iz Balkana, ki jih v resnici pošiljate iz Slovenije. Boste vse ugotovili na Googlu. In Google ne laže, in slike so jasne.«