Presenetljivo

Golob uspel prepričati Levico, zakon bodo v ustavno presojo poslali sami

S.R./STA
24. 1. 2023, 11.33
Posodobljeno: 24. 1. 2023, 12.00
Deli članek:

Po odložilnem vetu državnega sveta je bila potrditev zakona o finančni upravi pod vprašajem, a so danes v državnem zboru svoje glasove nepričakovano prispevali poslanci Levice.

STA
Danes se je nadaljevala tudi redna seja s poslanskimi vprašanji premierju.

Za potrditev novele je sicer glasovalo 48 poslancev, 22 jih je bilo proti. Za sta glasovala tudi poslanca narodnih skupnosti Ferenc Horvath in Felice Žiža. Ob ponovnem odločanju je bilo potrebnih najmanj 46 glasov.

Decembra je bila novela v DZ potrjena le z glasovi poslancev Svobode, teden dni pozneje pa so državni svetniki nanjo izglasovali odložilni veto. Prejšnji teden je o njej ponovno razpravljal odbor DZ za finance, vendar je ni podprl. Da je primerna za vnovično potrditev, bi morala glasovati večina vseh članov odbora, torej osem. Toda glasove za je prispevalo le sedem poslancev Svobode.

V zadnjih dneh so prepričali tudi Levico. Kot so v izjavi za javnost že pred potrditvijo zakona poudarili v Gibanju Svoboda, zakon odpravlja škodljive posege, ki jih je v organizacijo in delovanje Finančne uprave vnesla prejšnja vlada. Obenem so napovedali, da ga bodo pri ponovnem odločanju podprli koalicijski partnerji Gibanje Svoboda in Levica. "Poleg tega zakon prinaša novo določbo glede sledenja blagu, s katero bo lahko Finančna uprava učinkoviteje sledila blagu in odkrivala morebitne poskuse utaje davkov in hujše davčne prekrške," so navedli ter dodali, da se je ravno pri tem vprašanju "kljub izdatnim pojasnilom in strokovnim utemeljitvam, podanih s strani predlagatelja" pojavilo veliko pomislekov, zato so se v dogovoru z Ministrstvom za finance in vlado zavezali, da bodo ta člen poslali v ustavno presojo s predlogom za začasno zadržanje.

Predlog novele je namreč naletel na številne kritike zaradi določbe o možnosti uporabe sredstev za tajno sledenje zgolj na podlagi odločitve predstojnika finančne uprave in brez zunanjega nadzora. Takšno tajno sledenje bi bilo po mnenju kritikov vsaj vprašljivo, morda pa celo nezakonito in neustavno. Nekateri pravniki so opozorili, da bi Finančna uprava RS (Furs) s tem dobila več pooblastil kot tožilstvo.

Na Fursu so očitke o pretiranih pooblastilih ves čas zavračali. Kot so poudarili, bi bila uporaba sledilne naprave dovoljena samo na zunanjem delu prevoznega sredstva, inšpektorji pa bi lahko nadzirali samo blago in ne ljudi.

V SD niso prispevali glasov

"Na tak način bodo lahko uspešno odpravljene škodljive spremembe zakona, ki jih je sprejela prejšnja vlada, ustavnost določbe o sledenju pa bo preverila edina institucija, ki lahko to z gotovostjo naredi - ustavno sodišče," je glede zaveze, da bodo sporni člen sami poslali v ustavno presojo, danes dejal poslanec Levice Milan Jakopovič.

Niso pa uspeli prepričati SD. Kot je dejal poslanec Predrag Baković, ni nič narobe, če imajo v koaliciji različna mnenja, zato se bodo pri glasovanju vzdržali.

Na nasprotnem bregu so ostali tudi poslanci opozicije, ki noveli očitajo pretirana pooblastila. "Ali si lahko DZ s sprejetjem tega zakona privošči tak poseg v človekove pravice," je vprašal Jernej Vrtovec (NSi).