Konferenca

Slovenski strokovnjaki predstavili načine, kako odpraviti revščino

N.N.
24. 1. 2023, 13.27
Posodobljeno: 24. 1. 2023, 14.21
Deli članek:

Predstavili so ključne ugotovitve monografije Socialna država in revščina.

Profimedia
Delež prebivalcev, ki jim finančne razmere ne omogočajo počitnic, se je v zadnjih petih letih sicer zmanjšal v večini držav EU.

V ponedeljek se je v zlati predavalnici Pravne fakultete Univerze v Ljubljani odvila konferenca z naslovom Socialna država in revščina – slednje družbeni sistemi ne zmorejo odpraviti, so sporočili organizatorji.

Na konferenci so ključne ugotovitve predstavili avtorji in avtorice monografije Socialna država in revščina, v kateri opozarjajo na problem revščine in socialne izključenosti ter predstavili načine, kako revščino odpraviti.

Program konference

Med predavatelji sta bila tudi nekdanji predsednik vlade in redni profesor na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani Miro Cerar ter Rado Bohinc, nekoč minister za znanost in tehnologijo, te dni pa profesor na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani.

Organizatorka, bivša ustavna sodnica Etelka Korpič Horvat nam je v zvezi z dogodkom povedala, da je konferenca namenjena širši javnosti, občinam in državi, saj so na njej prej omenjeni strokovnjaki, ki so prispevali k nastanku istoimenske monografije, s svojimi interdisciplinarnimi prispevki opozarjali, da je sistemsko odpravljanje revščine odgovornost države, ki bi morala do nje gojiti ničelno toleranco. Pojmovanje socialne države kot sistema pravic, ki spodbuja povečevanje družbene blaginje, revščine pač ne dopušča. Zato so na svoja ramena prevzeli odgovornost, da na opozarjajo na problem revščine in socialne izključenosti.

Vanesa Jaušovec
Etelka Horvat Korpič opozarja, da je sistemsko odpravljanje revščine odgovornost države.