Razširjeno vodstvo NSi

Obstreljevanje Janše in Tonina: kdo ščiti Goloba?

Igor Kršinar
21. 1. 2023, 07.23
Posodobljeno: 21. 1. 2023, 08.50
Deli članek:

»SDS se bo morala odločiti, ali je pomembnejši cilj obračun z NSi ali nadzor vlade in vladnih predstavnikov. Ko bo SDS popolnila mesta v KNJF in KNOVS ter omogočila parlamentarni nadzor nad delom vlade, bo NSi prispevala podpise za preiskovalko Gen-I,« je na Twitterju zapisal vodja poslanske skupine NSi in podpredsednik stranke Janez Cigler Kralj ob pripombi prvaka SDS Janeza Janše, da že od maja čakajo na obljubljene tri podpise NSi za ustanovitev preiskovalne komisije.

STA
NSi noče prispevati poslanskih podpisov za ustanovitev preiskovalne komisije, s katero bi SDS preiskovala posle Gen-I v času, ko jo je vodil Golob.

Ob tem je Janša dodal, da policija ne sme raziskati »kričečih sumov«, saj je premier Robert Golob nastavil Darka Muženiča na čelo NPU »zato, da preiskave ovira«. Član izvršilnega odbora Janez Pogorelec pa je Janši odgovoril: »Jutri, če hočete! Samo imenujte svoje člane obeh nadzornih komisij in omogočite tej državi, da bo imela parlamentarni nadzor obveščevalnih služb in javnih financ, ki ga povsem nerazumno blokirate že od maja, pa bo ... Pa še nekaj detanta bo to prineslo med nami ...«

Spor med SDS in NSi

Kot je znano, je med SDS in NSi »počilo« že takoj po prvem sklicu novega državnega zbora, ko so si poslanske skupine razdelile delovna telesa. Komisijo za nadzor nad javnimi financami (KNJF) je s podporo nove koalicije prevzel poslanec NSi Jernej Vrtovec, s čimer pa se niso strinjali v SDS, ki so hoteli to mesto zase in so zato blokirali ustanovitev komisije za nadzor nad obveščevalnimi službami (KNOVS), ki prav tako pripada opoziciji. Konec oktobra je NSi začasno prevzela še KNOVS in popolnila mesta, ki bi sicer pripadla SDS. Ko jih bo pripravljena prevzeti, bodo nadomestni člani iz vrst NSi odstopili. Dokler pa tega ne bodo storili, NSi ne bo prispevala poslanskih podpisov za ustanovitev preiskovalne komisije, s katero bi SDS preiskovala posle Gen-I v času, ko jo je vodil Golob.

Primož Lavre
»Ko bo SDS popolnila mesta v KNJF in KNOVS ter omogočila parlamentarni nadzor nad delom vlade, bo NSi prispevala podpise za preiskovalko Gen-I,« pravi Janez Cigler Kralj.

NSi soglasno proti SDS

Po porazu na trojnem referendumu je prvak NSi Matej Tonin napovedal, da njihova stranka Janeza Janše ne bo več podprla za mandatarja, saj desnica vse volitve in referendume izgublja predvsem zaradi njega. Politiko oddaljevanja od SDS je razširjeno vodstvo NSi soglasno podprlo tudi na posvetu konec prejšnjega tedna. Gre za nadaljevanje politike, ki jo je pred Toninom vodila prejšnja predsednica, evropska poslanka Ljudmila Novak. Ohlajene odnose med SDS in NSi je bilo opaziti tudi na ponovoletnem srečanju ministrov in državnih sekretarjev prejšnje (Janševe) vlade, na katerem ni bilo nobenega nekdanjega ministra iz vrst NSi, prav tako ni bilo nekdanjega ministra iz SMC/Konkretno Boštjana Koritnika, ki je zdaj podžupan Zorana Jankovića.

Primož Lavre
Tonin podobno kot njegova predhodnica Ljudmila Novak ne želi podpreti Janše.

V državnem zboru že deluje preiskovalna komisija, ki preiskuje sporno financiranje stranke SDS in njenih medijskih podaljškov, vodi jo poslanka Gibanja Svoboda Mojca Šetinc Pašek. Največja vladna stranka pa je vložila tudi zahtevo za ustanovitev preiskovalne komisije, ki bo preiskovala politično vmešavanje v policijo do ustanovitve komisije in bo nadaljevala delo komisije, ki jo je v prejšnjem mandatu vodil Rudi Medved. Novo »policijsko« preiskovalko naj bi vodil poslanec GS Miha Lamut.