Obletnica izselitve Roga

FOTO: V ljubljanske policiste metali kepe, jih brcali in žalili, onečedili tudi mestno hišo

S.R.
20. 1. 2023, 20.48
Posodobljeno: 20. 1. 2023, 20.51
Deli članek:

Ob včerajšnji drugi obletnici izselitve avtonomne cone Rog iz nekdanje ljubljanske tovarne koles ni šlo brez vandalizma in nasilja.

Bobo
Protest ob drugi obletnici izselitve Roga.

Udeleženci včerajšnjega neprijavljenega shoda, ki se je ob približno 18. uri začel v parku Tabor in nadaljeval pred nekdanjo tovarno koles, so izrazili nestrinjanje z izrivanjem najemnikov stanovanj iz mestnih območij za potrebe turizma. Sočasno s protestom proti gentrifikaciji mesta, uperjenega proti ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću, so se zavzeli za ohranjanje alternativne scene v Ljubljani in za zaščito avtonomnih prostorov, kot je nedavno nastala Participativna ljubljanska avtonomna cona (Plac), pa tudi za javno zdravstvo za vse prebivalce, je včeraj poročala STA. Odprtje novega Centra Rog je sicer na tej lokaciji, kjer je nekdaj stala avtonomna cona Rog, predvideno za letos.

Bobo
Protest ob drugi obletnici izselitve Roga.

Vandalizem in nasilje

Ljubljanski policisti so v petek sporočili, s čim so bili pri varovanju včerajšnjega neprijavljenega shoda soočeni. Udeležilo se ga je približno 150 ljudi, ki so iz parka krenili po mestnih ulicah in se ustavili na pred stavbo občine, kjer so neznane osebe iz množice z barvo poškodovale pročelje. Kar zadeva to dejanje, policisti preiskujejo kaznivo dejanje poškodovanja tuje stvari, a se udeleženci shoda pri tem niso ustavili. Med hojo po ulici so v policiste metali snežne kepe in se nasploh vedli nedostojno. Pred Rogom so nato poskušali vdreti na gradbišče, a so jim policisti to preprečili. Ob tem je nekaj posameznikov prižgalo bakle, policiste potisnilo ob kovinsko ograjo in jih začelo brcati. Znova so poletele tudi kepe in žaljivke, pri čemer so enemu policistu poskušali ukrasti tudi del uniforme. Policisti so posledično uporabili prisilna sredstva. Kot so še poudarili pri PU Ljubljana, večina udeležencev pri napadu na policiste ni aktivno sodelovala, identiteto storilcev pa še ugotavljajo. Preiskujejo namreč sum storitve kaznivega dejanja napada na uradno osebo, ko ta opravlja naloge varnosti.

Shod se je ob približno 19.30 uri zaključil v parku Tabor, kamor se je nato pomaknila množica. Policisti v zvezi z dogajanjem še zbirajo obvestila, po doslej znanih podatkih pa med shodom ni bila poškodovana nobena oseba.

Bobo
Protest ob drugi obletnici izselitve Roga.

Apel policistov

»Pri včerajšnjem varovanju, sicer v začetku mirnega neprijavljenega javnega shoda, so policisti, ki so le poskušali zaščiti premoženje in varovati javni red, postali žrtev nekaterih posameznikov. Posameznikov, ki izkoriščajo shode za uresničevanje zgolj lastnih interesov z namenskim žaljenjem in napadi na policiste, da bi izvali nemire in povzročili premoženjsko škodo. Vse, ki se nameravajo udeležiti podobnih dogodkov pozivamo, da svoja mnenja izražajo mirno in kulturno, brez izvajanja kaznivih ravnanj. Organizatorjem pa svetujemo, da shode oziroma prireditve prijavijo in tako skupaj s policijo poskušajo preprečiti takšne dogodke.

Včerajšnja situacija je pokazala, da v kolikor širša družba ne podpre nasilnežev, le ti izgubijo svojo moč. Zato enotno obsodimo vse vrste nasilja, saj bomo le tako lahko kot družba mirno in varno izražali svoja stališča,« so zapisali na PU Ljubljana.