Maribor

Pozor, ta droga je smrtno nevarna, lahko vodi tudi v paranojo

S.R.
20. 1. 2023, 17.59
Posodobljeno: 20. 1. 2023, 18.00
Deli članek:

Tabletka oziroma droga, ki so jo zbrali v Mariboru, namesto amfetamina vsebuje metamfetamin, ki je lahko precej bolj nevaren.

Drogart
Lažna tabletka adderall.

V Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) so v okviru sistema za zgodnje opozarjanje na pojav novih psihoaktivnih snovi analizirali oranžno tabletko adderall, drogo, ki jo je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi na območju Maribora zbralo Društvo Zdrava, poroča združenje Drogart. Tabletka s prepolovno zarezo in oznako »b 974« na eni ter oznako »30« na drugi strani se je na spletu prodajala kot adderall, a namesto amfetamina vsebuje metamfetamin, ki ima močnejši in dlje trajajoč učinek.

Drogart
Lažna tabletka adderall.

V združenju Drogart na podlagi obvestila Nacionalnega inštituta za javno zdravje opozarjajo, da lahko zastrupitev oziroma predoziranje z metamfetaminom vodi v smrt. »Posameznik lahko občuti bolečine v prsnem košu, ima težave z dihanjem (pomanjkanje sape), občuti hud glavobol, tresenje, vroče in mrzlo oblivanje, ima nevarno visoko telesno temperaturo, mišične krče, možgansko krvavitev, pride lahko tudi do srčnega napada ali napada krčev,« so navedli ter dodali, da lahko posameznik izkusi tudi intenzivno paranojo, ki vključuje »vidne in slišne halucinacije ter zmotna prepričanja, da mu želijo ljudje ali stvari škoditi.«

V združenju ob tem opozarjajo, da so opozorila o pojavu nevarnih snovi aktualne informacije, s katerimi lahko uporabniki zmanjšajo tveganja pri uporabi substance, nikakor pa niso namenjena promociji uporabe. Odgovornost glede uporabe substanc in podanih informacij nosi vsak zase.