nesrečni milan

Poslovil se je najbolj slavni češki pijanček, ki je nekoč napihal skoraj 8 promilov

J.P.
20. 1. 2023, 19.53
Posodobljeno: 20. 1. 2023, 20.01
Deli članek:

Preživljal se je s priložnostnimi deli, mar pa naj bi mu bilo za bolj malo stvari.

Profimedia
Milan Čurda

Jaromir Hruby, župan Občine Stružnice na severu Češke, pod katero spada tudi naselje Tuhan, je bil o smrti Milana Čurde obveščen včeraj. Ne ve pa, kdaj natančno je preminil. Imel je 56 let.

Profimedia
Milan Čurda

Selitve ni dočakal

Čurda je bila za Tuhan poprestritev, njegovo ime je ponesel v svet, tako rekoč. Spet tako rekoč Tuhana brez njega ni bilo. Naredil jih je opazne.

Občina je večkrat poskusila poskrbeti zanj. Za številne stvari mu je bilo le malo mar, je še povedal Hruby. Na koncu je le pristal na selitev v azilni dom, a je ni dočakal. Hruby obžaluje, da je njihov trud šel v nič.

Profimedia
Milan Čurda

Lokalni poslovnež Martin Fišer je bil eden od tistih, ki so mu stali ob strani. Odstopil mu je počitniško prikolico, v kateri so ga lahko občudovali njegovi »oboževalci«. Fišer ga je redno zalagal s hrano in mu polnil plinsko jeklenko, ko je ta postajala prelahka. Sosedje domnevajo, da je izdihnil v svojem začasnem domu. Je zmrznil? Je bila smrt posledica kaznivega dejanja? Zaenkrat se še ne ve.

V isti vasi živi Čurdin sin – čeprav nista imela ravno idealnega odnosa, Hruby domneva, da ga bo pokopal. Če ne, bo za to poskrbela občina. Spominskega obeležja mu sicer ne nameravajo postaviti, bo pa pred njegovo prikolico zagotovo zagorela marsikatera sveča.

Delež usmiljenja

Profimedia
Milan Čurda

Čurda je zaslovel s težavami, v katerih se je znašel zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Najbolj odmevne so bile tiste 18. maja 2005, ko je z vozilom za čiščenje kanalizacij trčil v steber električne napeljave. Alkotest je pokazal, da je v krvi imel 7,94 promila alkohola, kar je dvakrat več od doze, ki bi bila usodna za človeka. Takrat se je branil, da kaj takega pač ni mogoče, a je pozneje, ko je še bil na »pogojni«, spet trčil s traktorjem, ki naj bi ga zgolj parkiral. A naj je še tako kršil predpise, jo je vedno odnesel samo z opozorilom.

Preživljal se je s priložnostnimi deli, piti pa naj bi začel v 90. letih prejšnjega stoletja, in sicer zaradi ženske. Na koncu se je zaradi alkoholizma od njega ločila žena, več sreče pa ni imel niti z otroki. Od sina se je odtujil ne le zaradi pijače, temveč tudi, kjer je njegova mama po svoji smrti hišo raje zapustila vnuku kot njemu. Od takrat nista več govorila. Več posluha zanj naj bi imela hčerka.

S Fišerjem sta ustanovila lastno blagovno znamko piva. Čurdin lager je na etiketi imel njegovo fotografijo. In tako našel mesto v srcih njegovih oboževalcev.