Leopard 2

V Ukrajino ogromno orožja, vse oči so uprte v nemški glavni bojni tank

S.R./STA
20. 1. 2023, 21.26
Posodobljeno: 20. 1. 2023, 21.31
Deli članek:

V Berlinu so še naprej zadržani do dobave nemških glavnih bojnih tankov leopard 2, za katere že dlje časa prosi Ukrajina. K temu jih sicer poziva vse več držav.

Profimedia
Nemški leopard 2.

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je danes ob robu srečanja kontaktne skupine za pomoč Ukrajini v ameriškem letalskem oporišču Ramstein v Nemčiji dejal, da pričakuje nadaljevanje razprave o morebitni dobavi nemških tankov leopard 2 Ukrajini. "Posvetovanja se bodo nadaljevala," je odgovoril na vprašanje, ali Nemčija škoduje evropski enotnosti, ker se doslej še ni odločila glede dobave tankov leopard 2, odgovoril prvi mož Nata. Od začetka vojne pa do danes se podpora, ki jo Ukrajini namenjajo druge države, vseskozi razvija, je dodal.

Dejstvo, da bo Ukrajina zdaj prejela več sto novih oklepnih vozil, pehotnih bojnih vozil in bojnih tankov, bo za državo pomenilo veliko razliko, je dejal Stoltenberg. Po njegovih besedah ta podpora Ukrajini ne bo omogočila le obrambe pred novimi ruskimi ofenzivami, temveč bo ukrajinskim silam omogočila začetek lastnih ofenziv za ponovno zavzetje ozemlja.

Po besedah Stoltenberga je Nemčija ena od zaveznic, ki Ukrajini zagotavlja največ podpore. "Artilerija, strelivo, sistemi zračne obrambe in zdaj tudi pehotna bojna vozila marder: Nemčija je dejansko vodilna pri podpiranju Ukrajine na številnih področjih," je še dejal.

Čakajo zeleno luč

Medtem je poljski obrambni minister Mariusz Blaszczak izrazil prepričanje, da bodo zahodne zaveznice Ukrajine uspele oblikovati koalicijo za dobavo nemških tankov leopard tej državi. "To upanje izhaja iz dejstva, da smo se ob robu današnje konference sestali obrambni ministri 15 držav in razpravljali o tej zadevi," je pojasnil poljski minister.

Kijev sicer zahodne države že dlje časa prosi za dobavo teh nemških tankov. Poljska in Finska, katerih vojski imata tanke leopard 2, sta izrazili pripravljenost za pošiljanja teh v Ukrajino. Vendar mora Nemčija kot država proizvajalka takšno potezo odobriti, do česar pa je Berlin zadržan.