Novi stroški za starše

Višje plače vzgojiteljic krive, da bo za vrtec treba plačevati več

P.K.
19. 1. 2023, 18.16
Posodobljeno: 19. 1. 2023, 19.37
Deli članek:

Župani mestnih občin so ta teden na urgentni seji skupščine Združenja mestnih občin Slovenije (ZMOS) obravnavali povišanje stroškov dela v vrtcih. Vlado pozivajo, naj poravna nastale stroške, sicer bodo zaradi nevzdržnega finančnega stanja poslovanja vrtcev prisiljeni dvigniti cene že februarja.

Jure Kljajić
Župani so izpostavili, da mestne občine niso bile vključene v pogajanja, ki so privedla do dogovora o povišanju plač vzgojiteljicam v vrtcih, kot ustanoviteljice vrtcev pa nosijo finančne posledice tega dogovora.

Župani so izpostavili, da mestne občine niso bile vključene v pogajanja, ki so privedla do dogovora o povišanju plač vzgojiteljicam v vrtcih, kot ustanoviteljice vrtcev pa nosijo finančne posledice tega dogovora. »Dejstvo je, da mestne občine nimajo sredstev za pokritje višjih stroškov dela v vrtcih. Dejstvo je tudi, da strošek dela predstavlja glavnino cene programov vrtcev. Obseg dodatnih stroškov v posameznih mestnih občinah dosega tudi večmilijonske zneske,« so opozorili.

Spremembe že februarja?

Če država finančnega bremena ne bo krila iz državnih sredstev, »bodo mestne občine primorane v dvig cene vrtcev, pri čemer se bo velik del stroškov prevalil na starše«, so napovedali. Hkrati so opozorili, da bi to pomenilo dodatni inflacijski pritisk, dvig cene vrtcev pa bi obenem za veliko družin izničil učinek nedavnega povišanja minimalne plače. ZMOS je vlado zaprosilo za hiter odziv, sicer bodo mestne občine zaradi nevzdržnega finančnega stanja poslovanja vrtcev in dviga stroškov plač prisiljene povišati cene programov vrtcev že februarja.

Spomnimo, da je vlada minuli teden na podlagi dogovora s šolskim sindikatom Sviz o razreševanju stavkovnih zahtev sprejela izhodišča za pogajanja za sklenitev aneksa h kolektivni pogodbi dejavnosti vzgoje in izobraževanja. Dogovorili so se o dvigu plač pomočnic vzgojiteljic za štiri plačne razrede.

Prvi odziv države

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je že komentirala zahteve občin, naj jim država vsaj delno krije dvige plač pomočnic vzgojiteljic. Poudarila je, da so pred nekaj meseci sprejeli najvišjo povprečnino doslej, določeno pri 700 evrih. »Tako visoka povprečnina je bila dogovorjena tudi zaradi zvišanja stroškov dela, ki izhajajo iz občinskih proračunov,« je dodala ministrica. Zato po njenih besedah v tem trenutku menijo, da je takšno pričakovanje občin neutemeljeno.

Trenutne cene in ali sledijo podražitve

V Mestni občini Nova Gorica (MONG) so se cene od leta 2018 do 2020 spremenile trikrat. Leta 2018 je bila cena vrtčevskega programa za otroke od enega do treh let 507,30 evra, dve leti kasneje pa 55 evrov več. Varstvo otrok, starih od tri do štiri leta, je leta 2018 v omenjeni občini stalo 369,29 evra, leta 2020 pa 88 evrov več. Za starostni obdobji od tri do šest let in od štiri do šest let se je cena od leta 2018 do 2020 povišala za 50 evrov.

Kaj bo s cenami letos? Na MONG so povedali, da bo o morebitni spremembi odločal mestni svet, tako da o zvišanju, če se bo zgodilo, ni mogoče napovedati še nič. 

cg
Če država finančnega bremena ne bo krila iz državnih sredstev, »bodo mestne občine primorane v dvig cene vrtcev.

Koper in Celje

Z Mestne občine Koper so nam sporočili, da se trudijo za cenovno čim bolj dostopne vrtce, tako se za podražitve vrtčevskih programov ne odločajo pogosto. Ta hip imajo denimo še vedno cene iz leta 2019 oziroma iz obdobja pred epidemijo, so povedali, a izpostavili, da cen, ki veljajo zdaj, »ne bo mogoče ohraniti. Bomo pa tudi v prihodnje zagotavljali, da bodo vrtci ostali dostopni vsem otrokom. O naslednjih korakih in konkretnih ukrepih se bomo uskladili tudi z drugimi občinami, tako z istrskimi kot mestnimi občinami.« 

V Mestni občini Celje ekonomskih cen vrtcev še niso preračunavali, a bodo morali zaradi medletnih sprememb preračun veljavnih ekonomskih cen opraviti čim prej in jih prvi polovici leta predložiti v obravnavo mestnemu svetu, so nam povedali. Šele po seji bo jasno, ali se bo vrtec podražil.

Izničenje učinka povišanja minimalne plače

Mestna občina Maribor je v zvezi s cenami vrtca še enkrat poudarila, da mestne občine nimajo sredstev za kritje višjih stroškov dela v vrtcih. »Dejstvo je tudi, da strošek dela predstavlja glavnino cene programov vrtcev. Obseg dodatnih stroškov v posameznih mestnih občinah dosega tudi večmilijonske zneske. Mestne občine zato pozivamo vlado, naj iz državnih sredstev krije stroške vseh povišanj plač, ki so oziroma bodo nastali po 1. januarju. Če država ne bo pokrila tega finančnega bremena, bomo mestne občine primorane povišati cene vrtcev, s čimer se bo velik del stroškov prevalil na starše. Slednje bi pomenilo dodatni inflacijski pritisk, hkrati pa bi dvig cene vrtcev veliko družinam izničil učinek nedavnega povišanja minimalne plače,« so njihove besede.

Iz Mestne občine Novo mesto pa so javili, da so ekonomske cene vrtcev nazadnje dvignili aprila 2021, in sicer od dobrih štiri do pet odstotkov, glede na različne starostne skupine. Na vprašanje, ali bo letos prišlo do podražitve, so nam povedali, da se pripravlja predlog, ki ga bo obravnaval občinski svet, zato bo odločitev jasna po naslednji seji občinskega sveta.