Rabijo orožje in tanke

Vojna v Ukrajini: "Prihodnji tedni bodo odločilni"

P.K./STA
19. 1. 2023, 16.50
Posodobljeno: 19. 1. 2023, 16.52
Deli članek:

Evropejci so od prvega dne ruske agresije na Ukrajino razumeli, da ne gre samo za napad na Ukrajino, ampak da je to napad na vse nas, je danes v nagovoru v ukrajinskem parlamentu dejal predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

Twitter
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski

"Od prvega dne ruskega napada so Evropejci razumeli, da to ni samo napad na Ukrajino. To je napad na vse nas - naše skupne evropske vrednote, evropsko varnost in skupne evropske sanje," je povedal predsednik Evropskega sveta, ki ga gosti ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Michel je v nagovoru ukrajinskih poslancev spomnil na proteste na kijevskem trgu Majdan pred leti, ko so Ukrajinci sporočali, da so Evropejci. "Danes pa sem prišel v Ukrajino, da bi vam sporočil: 'Vsi smo Ukrajinci'," je dejal.

Ob tem je spomnil na junijsko odločitev voditeljev držav članic EU, da Ukrajini podelijo status kandidatke za članstvo. Ukrajina je po njegovih besedah EU, EU pa je Ukrajina, tako da je treba vložiti vse napore, da bi to čim prej postala resničnost.

Njen vstop v EU

"Sanjam, da bo nekega dne - upam, da kmalu - Ukrajinec zasedal moj položaj predsednika Evropskega sveta, predsednika Evropskega parlamenta ali pa komisije," je še dejal Michel.

Podpora Ukrajini na njeni poti v unijo bo tudi ena od tem vrha EU-Ukrajina, ki bo predvidoma potekal 3. februarja v Kijevu in o katerem sta danes govorila predsednika Michel in Zelenski. Na njem bo poleg njiju po napovedih sodelovala še predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Ta se bo dan prej v ukrajinski prestolnici mudila skupaj s svojo komisarsko ekipo.

Profimedia
Predsednik Evropskega sveta Charles Michel

Na februarskem vrhu bodo prav tako razpravljali o nadaljnji podpori unije Ukrajini pri odporu proti Rusiji, je napovedal Michel. "Prihodnji tedni bodo odločilni. Potrebujete več. Več sistemov zračne obrambe, več raket dolgega dosega in streliva, najbolj pa potrebujete tanke. In to takoj," je poudaril danes v ukrajinski radi.

Že razmišljajo o povojni obnovi

V nagovoru je menil še, da je treba finančna sredstva, ki so bila zamrznjena v okviru zahodnih sankcij proti Rusiji, uporabiti za povojno obnovo Ukrajine. Zavzel pa se je tudi za to, da morajo vsi, ki so zagrešili zločine v Ukrajini, odgovarjati za svoja dejanja.

Predsednik Evropskega sveta je pred nagovorom v parlamentu obiskal center za rehabilitacijo ranjenih ukrajinskih vojakov, ki ga financira EU. Na programu pa ima tudi srečanje z ukrajinskim premierjem Denisom Šmihalom.