Kaj v resnici jemo?

V naši hrani tudi ušesa, jeziki, zmleti insekti in izločki iz analnih žlez

P.K.
19. 1. 2023, 15.50
Posodobljeno: 19. 1. 2023, 16.16
Deli članek:

Prejšnji teden smo poročali, da je bila 4. januarja letos v Uradnem listu Evropske unije objavljena izvedbena uredba Evropske komisije o odobritvi dajanja na trg delno razmaščenega prahu iz hišnih murnov kot novega živila.

Profimedia
Za izrazi, ki jih vidimo na deklaracijah, se namreč skriva marsikaj, nemalokrat tudi zmlete žuželke in izločki nekaterih živali.

Prah bo tako lahko postal sestavina kruhov, štručk, žitnih ploščic, piškotov, suhih polnjenih in nepolnjenih proizvodov na osnovi testenin, omak, predelanih proizvodov iz krompirja, jedi na osnovi metuljnic in zelenjadnic, pic, proizvodov na osnovi testenin, sirotke v prahu, nekaterih mesnih izdelkov in tako naprej, saj je seznam precej dolg.

V javnosti je ob tem močno završalo, zaradi česar so se oglasili iz različnih veganskih združenj in opozorili, da je v hrani še marsikaj, česar se sploh ne zavedamo. »Ko so ljudje šokirani in se jim gabi jesti insekte v hrani, brez težav pa jedo ušesa, ustnice, jezike, oči, prebavila, kosti, lase, rektume, živali celo življenje,« so komentirali negativne občutke javnosti do čričkove moke. Ob tem so nas nagovorili, naj bolj vestno preverjamo sestavine živil in se v zvezi z njimi tudi informiramo.

Bobrove analne žleze v sladoledu

Za izrazi, ki jih vidimo na deklaracijah, se namreč skriva marsikaj, nemalokrat tudi zmlete žuželke in izločki nekaterih živali. Posvetimo se najprej živilom rdeče barve. Da barva izpade res rdeča, prehrambena industrija uporablja karmin, rdeče barvilo, ki ga pridobijo iz košeniljka, parazita, ki izvira iz tropskih in subtropskih krajev v Južni Ameriki in Mehiki. To barvilo najdemo tudi v priljubljenih bonbončkih Skittles, dosegljivih na našem trg.

Pozor na pekovske izdelke, ki vsebujejo L-cistein, ki ga pridobivajo s hidrolizo las, perja in keratina. Zanimivi so dodatki v nekaterih pivih, saj so narejeni iz ribjega mehurja. Presenečeni boste tudi na pogostim dodatkom nekaterih sladoledov, predvsem z okusom vanilije in maline, ki ga pridobivajo iz analnih žlez bobra, z namenom, da se sadni okus še bolj poudari.